Категорије
Друштво

Konačna odluka o minimalnoj zaradi krajem februara

Završena je sjednica Socijalnog savjeta na kojoj se raspravljao o povećanju minimalne zarade.

„Zaključak je da se do sljedeće sjednice uradi analiza koja bi nedvosmisleno dokazala da je neophodno povećanje minimalne zarade. Poslije prijedloga Socijalnog savjeta Vlada donosi konačnu odluku. Krajem februara je druga sjednica na kojoj bi trebalo donijeti konačnu odluku“, kazao je novinarima nakon sjednice Duško Zarubica, generalni sekretar SSCG.

Ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić istakao da do naredne sjednce neophodno uraditi analizu.

„Radna grupa nije uspjela da za sjednicu pripremi sav materijal. Do naredne sjednice je dat rok i do tad ćemo imati pripremljenu analizu i argumentaciju koja će nas uputiti na to da li da pokrenemo čitav postupak. Unija poslodavaca je spremna da podrži inicijativu ako se smanje troškovi rada, odnosno poreza i doprinosa“, kazao je Purišić.

„Svi smo saglasni da minimalnu zaradu treba povećati, ali da se razmotri na koji način da država i poslodavci taj teret rasporede na adekvatan način“, kazao je Hasan Ramović iz Unije poslodavaca.

Vukašin Zogović ispred Unije slobodnih sindikata je istakao da će istrajati u zahtjevu da minimalna zarada bude povećana na 250 eura.

„Dobili smo zaduženja da dosadašnji rad moramo dopuniti i to završiti do sljedeće sedmice. Ovo nije odlaganje, nego je cilj da se uradi bolja argumentacija. Podržavamo incijativu poslodavaca i nadam se da ćemo imati zajednički stav na narednoj sjednici“, kazao je Zogović.

Minimalna zarada, podsjećamo trenutno iznosi 193 eura.

Predstavnici crnogorskih sidnikalnih organizacija smatraju da bi minimalna zarada trebalo da iznosi 50 odsto prosječne plate.

Socijalni savjet predlaže iznos minimalne zarade, a Vlada odlučuje.

Minimalna zarada je posljednji put povećana 2013., dok su one u okruženju uglavnom usklađivane svake godine.

U Crnoj Gori je minimalna zarada 37 odsto od prosječne, dok je u regionu 47 do 53 odsto.

Minimalnu zaradu od 193 eura, prema podacima sindikata, prima 9,8 hiljada zaposlenih i ona je najniža u regionu.

Izvor: AntenaM.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.