Категорије
Друштво

NAJUDALJENIJE ANDRIJEVIČKO SELO SUOČENO SA IZRAŽENOM MIGRACIJOM STANOVNIŠTVA

Do Kuti nema ni puta

ANDRIJEVICA – Raspoloživi podaci jasno ukazuju da na području andrijevičke opštine, pored privrednog i ekonomskog zaostajanja, pitanja migracionih kretanja, pada nataliteta i odumiranja sela zaslužuju veću i ozbiljniju posvećenost opštinskih i državnih organa, smatraju mještani sela Kuti udaljenog od Andrijevice oko petnaestak kilometara. Mještani ističu da se život u njihovom selu polako gasi i da se u to može uvjeriti svako ko se uputi ka ovom mjestu smještenom na samoj granicu sa Albanijom. Namjernika će dočekati brojne zatvorene kuće, a moraće, pored tradicionalnog gostoprimstva ponosnih gorštaka, dobro da se namuči kako bi došao do nekog od sagovornika.

Mještani tvrde da se poslednjih godina ništa nije radilo da selo oživi kao u nekim minulim vremenima. Navode da ljudi zbog teških uslova za život odlaze u neke razvijenije krajeve, vraćajući se jedino ljeti da obiđu svoja imanja i evociraju uspomene na vrijeme kad je svaka kuća u Kutima brojala po desetak članova. Najveći problem, kažu, predstavlja put, koji je u katastrofalnom stanju.

– Rukovodeće strukture nijesu stvorile odgovarajuće uslove koji bi ulivali sigurnost mladim ljudima koji su bili voljni da ostanu da žive u mjestu svoga rođenja. Zato danas imamo jednu tužnu sliku Kuti uokvirenu nepažnjom onih koji su bili zaduženi da prate razvoj sela i poljoprivrede. To posvjedočava i podatak da u našem selu zimi živi svega par domaćinstava – znavode mještani.

Prirodno blago odnose drugi
Mještani ističu da ih najviše boli to što raspoloživi resursi Kuti nijesu stavljeni u funkciju razvoja lokalne zajednice.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.