Категорије
Актуелно

Sabor za spas Sinjajevine 2. avgusta

NOVO OKUPLJANJE GRAĐANA KOJI SE BORE ZA OČUVANJE PRIRODE

Građanska inicijativa „Sačuvajmo Sinjajevinu“ pozvala je sve građane na 125. sabor kod Crkve Ružice na Sinjajevini, koji će se održati 2. avgusta i počeće u 9 časova i trajati cijelog dana. Ovogodišnji sabor, kako navode, ima poseban značaj, jer smo nakon vjekova života na našoj planini i 125 godina okupljanja na saboru došli u situaciju da se borimo za opstanak Sinjajevine.

– Ministarstvo odbrane planiralo je uspostavljanje vojnog poligona na našoj planini uprkos ranijim planovima da Sinjajevina bude proglašena za regionalni park prirode. Saglasnost da Sinjajevina bude park prirode dala je i Agencija za zaštitu prirode i životne sredine. Zbog toga je Građanaska inicijativa „Sačuvajmo Sinjajevinu“ pokrenula onlajn peticiju kojom tražimo da Sinjajevina bude zaštićeno područje, te vas sve pozivamo da je potpišete, a ona je dostupna na sajtu E-peticije – kažu u Građanskoj inicijativi.

Na saboru će, kako navode, biti služena i Sveta liturgija, kao što je služena godinama unazad. Hram Sv. Vasilija Ostroškog Čudotvorca, u narodu poznatijeg kao Crkva Ružica na planini Sinjajevini, sagradili su Bjelopavlići 1894. godine, i od tada je ustanovljeno da se veliki narodni zbor održava na Ilindan.

Na Sinjajevini su do sada održana dva protesta 19. maja i 12. jula, s kojih su mještani i građani iz cijele Crne Gore poručili da će životom braniti Sinjajevinu. Na poslednjem okupljanju 12. jula na Savinim vodama kazali su da su spremni i da blokiraju pristupne puteve kako bi spriječili da vojska devastira planinu.

Potencijal za milionske prihode
O poljoprivrednim kapacitetima najbolje govore podaci iz analize koju je još 1984. godine radio tadašnji podgorički Poljoprivredni institut i Agrokombinata „13. jul“, u kojoj se navodi da bi na Sinjajevini u toku samo četiri „ljetnja“ mjeseca bilo dovoljno paše za 10.000 goveda i 70.000 ovaca, kao i za sav njihov podmladak i drugu stoku. S ovim „stadom“ moglo bi da se proizvede dva miliona ovčijeg i dvostruko više kravljeg mlijeka, a prirast žive mjere goveda procjenjuje se na 350.000 i jagnjadi 1,2 miliona kilograma. Iz Građanske inicijative ranije su kazali da se na Sinjajevini može proizvesti više od 1.000 tona sira, 750 mesa, 36 vune, 33 ljekobilja i 4.000 tona sijena.

– Ovi podaci samo svjedoče da bi sa manjim ulaganjima u Sinjajevinu taj prostor u budućnosti mogao da bude ekonomski veoma isplativ, a ovi vidovi ekonomske djelatnosti dozvoljeni su u regionalnom parku prirode – saopšteno je na protestu 12. jula.

Izvor: dan.co.me




Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.