Категорије
Друштво

Сертификати за полазнике љетње школе српског језика

У Игалу додијељени сертификати полазницима Љетње школе српског језика.

Након двадесетодневног рада, наставе, екскурзија, фолклора, свечаним затварањем у ресторану „Бабић”, у Игалу, 30. августа је завршена прва Љетња школа српског језика коју је организовала Матица српска – Друштво чланова у Црној Гори. Од 10. августа ова школа је окупила четрнаест полазника из Русије, Француске, Тајвана, Њемачке, Сједињених Америчких Држава, Италије и Аустије.

Посљедњег дана, полазници су полагали испите за сартификате, и сви су положили.

Полазницима су сертификате уручиле проф. др Јелица Стојановић, предсједник Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори и мр Јелена Газдић, један од предавача на Љетњој школи.

На самом почетку свечаности др Весна Вукићевић, такође један од предавача на Љетњој школи истакла је сљедеће:

  • Ми из Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори смо поносни што смо ове године успјели да организујемо Љетњу школу српског језика у Црној Гори. Та идеја је одавно постојала, али су се тек ове године створили услови за реализацију овог веома значајног пројекта, поготово у данашњим временима и околностима које нису наклоњене српском језику и српској култури.
  • Почетком марта донијели смо коначну одлуку и приступили организацији. Захваљујући преданости чланова Организационог одбора, тимском раду, повјерењу, великој мотивацији и доброј координацији за кратко вријеме успјели смо да пројекат доведемо до краја и то на веома квалитетан начин. Мислим да се мало која љетња школа може похвалити овако разноврсним садржајима.
  • Као што знате, са радом смо почели 10. августа и за ове три недјеље професори Универзитета Црне Горе, еминентни стручњаци из области филологије, историје, философије, теологије, кинематографије, биологије мора, историје науке успјели су да представе оно најважније што Црна Гора и овај крај имају. Пошто је ова љетња школа почела са радом у години када се обиљежава 800. годишњица самосталности СПЦ, један дио садржаја био је посвећен нашим светињама, црквама.
  • Ниједна љетња школа нема за циљ само учење језика већ смо и ми себи поставили циљ да издвојимо оно што је најважније у нашој култури и представимо нашим полазницима. Овај предио Бококоторског залива који је одувијек био инспиративан и за умјетнике, научнике и нама је дао много материјала за нашу Љетњу школу. Полазници су имали прилику да се упознају са богатством биљног и животињског свијета Јадранског мора, архитектуром старих градова на приморју, националном кухињом, етнографијом и културом у цјелини.
  • Настава је била подијељена на вјежбе из савременог српског језика, историје српског језика и фразеологије, предавања из књижевности. Наставу су изводили мр Јелена Газдић, мр Милорад Дурутовић, мр Радоје Фемић и др Весна Вукићевић.
  • Осим тога, квалитет ове школе огледа се и у изврсним предавањима универзитетских професора: проф. др Јелице Стојановић, проф. др Драга Перовића, проф. др Драге Бојовић, доц. др Горана Радоњића, др Васиља Јововића, мр протојереја ставрофора Слободана Јокића, мр Стевана Ђурђевића, др Весне Мачић, пјесникиње Весне Радовић и Горана Комара.
  • Захваљујемо београдским колегама који су са нама подијелили своја искуства и несебично нам помогли да што боље организујемо прву Љетњу школу српског језика. Предсједнику општине Херцег Нови Стевану Катићу и његовим сарадницима што су препознали значај одржавања Љетње школе у овом граду. Конзулу Републике Србије у Црној Гори, господину Зорану Дојчиновићу, предсједнику мјесне заједнице Игало, господину Зорану Савковићу, нашим драгим пријатељима из КУД-а Игало Игору Симовићу и кореографу Љиљи, Слободану Паповићу директору Туристичке агенције.

Осим наставе и разноврсних предавања, полазници школе били су у прилици да посјете бројне манастире у Бококоторском заливу, манастире у Требињу, Манастир Острог, Цетињски манастир, као и Књижару Матице српске – Друштва чланова у Црној Гори.

Посебно интересовање полазници школе су показали за школу фолклора коју су с успјехом похађали у Игалу.

Izvor: maticasrpskacg.org

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.