Категорије
СНП

Predstavnici SNP-a na nacionalnoj konferenciji o borbi protiv korupcije

Danas je u Podgorici, u hotelu „Centre Ville“, održana nacionalna konferencija o borbi protiv korupcije na lokalnom nivou, u okviru projekta “Smjestimo korupciju u muzej”, koji sprovodi CGO u saradnji sa kolegama iz Centra za monitoring i istraživanje, NVO Bonum iz Pljevalja, NVO UL-Info iz Ulcinja i NVO Za Druga iz Petrovca, a u saradnji sa Agencijom za sprječavanje korupcije i uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori i Ministarstva javne uprave.

Konferenciju su otvorili: ministarka javne uprave Suzana Pribilović, državni sekretar u Ministarstvu finansija Nemanja Katnić, šef Odjeljenja za saradnju u Delegaciji Evropske unije u Crnoj Gori Herman Špic, izvršna direktorica CGO-a Daliborka Uljarević, izvršna direktorica CEMI-ja Nikoleta Đukanović i saradnica na programima u CGO-u Mira Popović.

Na centralnom panelu riječ su uzeli: pomoćnik generalnog sekretara u Zajednici opština Saša Šćekić, načelnica Odsjeka za integritet, lobiranje i analizu propisa u odnosu na rizike od korupcije u Agenciji za sprječavanje korupcije Grozdana Laković, generalna direktorica Direktorata za lokalnu samoupravu i privredna društva u većinskom vlasništvu države u Ministarstvu finansija Snežana Mugoša, državni tužilac Vukas Radonjić i izvršni direktor Instituta za poslovnu i finansijsku pismenost Miloš Vuković.

U ime Socijalističke narodne partije ovom događaju prisustvovali su: potpredsjednica SNP CG i opštine Herceg Novi Danijela Đurović, predsjednik Skupštine opštine Plužine Petar Mitrić, odbornica SNP-a u Glavnom gradu i potpredsjednica OO SNP Glavnog grada Radmila Čagorović i analitičarka u Medijskom centru SNP CG Marija Radinović.

Danijela Đurović je ukazala na činjenicu da je korupcija na lokalnom nivou neraskidivo povezana sa korupcijom na državnom nivou i postavila pitanje da li treba da se zadovoljavamo formom, tj. donošenjem strategija i planova, ili da se bavimo suštinom – borbom protiv korupcije na svim nivoima. Ona je istakla i da je partijsko zapošljavanje ogroman problem, koji je prisutan i u opštinama na čijem je čelu vlast na državnom nivou i u onim na čijem je čelu opozicija.

Đurovićeva je rekla da su zakonska rješenja donešena u poslednje dvije godine sa namjerom unapređenja poslovnog ambijenta, kao i rada lokalnih samouprava, nažalost, dovela do toga da je njihova primjena u praksi vrlo diskutabilna, čime se otvara veća mogućnost korupcije. To se odnosi na Zakon o finansiranju lokalne samuoprave, Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata i Zakon o javnim nabavkama, a posebno zabrinjavajuća su sva rješenja iz domena inspekcijskog nadzora.

Po njenom mišljenju, političkim odlukama i ispunjavanjem političkih dogovora formiraju se nove lokalne samouprave ne vodeći računa o njihovim realnim tehničkim i ljudskim kapacitetima, te se dovodi u pitanje mogućnost njihovog ispunjavanja zakonskih obaveza prema građanima.

Đurovićeva smatra da je provjera imovine javnih funkcionera jako bitan mehanizam za borbu protiv korupcije. U tom smislu, potpredsjednica SNP-a je podsjetila da predsjednik države kao prvi među jednakima nikad nije dao saglasnost za uvid u njegove bankarske račune i time dao primjer ostalima.

Đurovićeva je istakla da se istrage o koruptivnim radnjama u Crnoj Gori uglavnom pokreću na inicijativu medija i NVO sektora i pitala predstavnika Vrhovnog državnog tužilaštva koliko je postupaka pokrenuto po službenoj dužnosti.

Na kraju, podsjetila je da je opština Plužine, kojom dugi niz godina upravlja SNP, jedina opština na sjeveru koja nikada nije bila korisnik sredstava iz Egalizacionog fonda, a da je opština Herceg Novi u decembru 2018. godine od strane Agencije za lokalnu demokratiju proglašena za najtransparentniju lokalnu samopravu u Crnoj Gori.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.