Категорије
Друштво

Prosvjetari protestvovali u Podgorici

Traže ostavku ministra Šehovića

Članovi organizacije Prosvjetna zajednica zatražili su odgovornost nadležnih institucija zbog lošeg položaja prosvjetnih radnika, a na skupu koji su organizovali juče ispred Ministarstva prosvjete povodom Svjetskog dana nastavnika, pozvali su ministra Damira Šehovića da podnese ostavku. Prosvjetari su na protestu „Lekcija 2” istakli da su nezadovoljni i razočarani ignorantskim odnosom prosvjetnog resora, koje nije ni prokomentarisalo njihovih 20 zahtjeva kojima su tražili unapređenje položaja prosvjetnih radnika, uslova rada i nastavnog programa.

Predstavnik Prosvjetne zajednice Krsto Vuković kazao je da iako ih ministarstvo ignoriše i ćuti na njihove zahtjeve oni neće odustati i predati se. Ukazao je da se juče na protestu pojavilo manje ljudi nego što je bilo očekivano jer je prosvjetni resor juče organizovao obavezne seminare za nastavnike.

– Mi se, ipak, nadamo da će biti pomaka, od prošlog protesta jedino što su uradili je to da su pokosili travu oko zgrade – izjavio je Vuković.

Prosvjetna radnica Slavica Ilinčić poručila je kolegama da se niko za njih neće boriti ako to ne učine sami. Ona je ukazala i na primjere mobinga nad nastavnicima, i ukazala na jednu podgoričku osnovnu školu gdje je direktorica tjerala nastavnike da rade vježbe istezanja u zbornici, što je ponižavajuće.

– Utjeruju strah ljudima. Ipak, predlažemo kolegama koji osjećaju strah da se obrate jednoj gospođi iz Grblja koja sliva stravu. Ona ima međunarodne reference, pa će nas poslije tretmana biti malo više na protestu – kazala je Ilinčićeva.

Prosvjetna radnica Zorka Brakočević izjavila je da su čelnici ministarstva sebe zbrinuli, dok nastavnici tri decenije imaju iste probleme. Njena koleginica Dragana Jelić ukazala je da je ministar svoj stan platio u kešu nakon samo tri godine mandata, dok stotine njenih kolega žive kao podstanari. Jelićeva je zato zatražila odgovornost sindikata, Vlade, tužilaštva i svih jer ona i njena djeca nemaju krov nad glavom.

Njena koleginica Branka Gogetić Marković navela je da su na jučerašnji skup došli samo hrabri i iskazala nadu da će i roditelji podržati prosvjetare i da će shvatiti da svi zajedno rade u interesu djece.

Prosvjetna radnica Jasminka Milošević upozorila je da su nam djeca pod stresom, te da je stanje alarmantno.

– Djeca pod stresom dolaze u školu, izlaze iz nje, a takvi su i kada ih sretnemo – navela je ona, ukazavši da reforeme u obrazovanju nijesu imale viziju te da su iz škola izbačeni predmeti logika i etika, te da se filozofska grupa predmeta diskriminiše u odnosu na prirodno-matematičke predmete.

– Isključili smo logiku i etiku kao predmete pa smo dobili intelektuačce koji prepisuju od studenata – istakla je Miloševićeva.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.