Категорије
Спорт

Kongres asocijacije sportskih novinara Jugoistočne Evrope i prvenstvo u malom fudbalu u Mađarskoj

Uspješno u Šiofoku, Budva naredni domaćin

Mađarski grad Šiofok na Balatonskom jezeru bio je domaćin osmog Kongresa i Konferencije Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope, u okviru kojeg je održano i tradicionalno Prvenstvo za sportske novinare u malom fudbalu. U radu Kongresa i Konferencije su učestvovali predstavnici 12 zemalja, dok je na Prvenstvu nastupilo osam novinarskih reprezentacija država regiona. Predsjednik Asocijacije Boško Trpeski iz Makedonije je podnio izvještaj o radu u prethodnih godinu dana i najavio brojne aktivnosti za naredni period, od kojih je prva već za mjesec dana. Naime, krajem novembra će se u Skoplju, pod pokroviteljstvom Makedonskog olimpijskog komiteta i predsjednika Vasila Tupurkovskog, koji je bio specijalni gost skupa u Mađarskoj održati Simpozijum na temu „Država za sport, sport za državu“, na koji su pozvani predstavnici svih članica Asocijacije sportskih novinara jugoistočne Evrope. U radu Kongresa po prvi put su učestvovali Kipar i Kosovo.

U okviru Konferencije je zemlja domaćin, Mađarska, predstavila dobro poznati strateški plan vlade Viktora Orbana u kojem je sport djelatnost od posebnog društvenog i ekonomskog interesa za državu. Istaknuto je da se po tom planu koji se sprovodi od 2011. svako dijete u Mađarskoj mora baviti barem jednim sportom, uvedeno je pet sati fizičkog vaspitanja nedjeljno u školama, modernizovana je infrastruktura za vježbanje na otvorenom za ljude svih starosnih dobi. Saopšteno je da je plan da Mađarska bude domaćin što više međunarodnih takmičenja, sagrađena je ili se gradi infrastruktura za sportove odnosno sportske grane od posebnog interesa, kakvih ima 16, kako bi mađarski sportisti bili konkurentni na međunarodnim prvenstvima i Olimpijskim igrama. Osim takozvanih ključnih sportova kategorizovan je takozvani razvojni sport i inovativni sportovi za mlađe generacije. Finansiranje svega toga je centralizovano, a mađarska Vlada novac daje, ali i strogim mehanizmima kontroliše njegovo trošenje prema zadatim programima. Takođe je saopšteno da sportovi koji imaju najveći uticaj na aktivnost lokalnog stanovništva su: fudbal, košarka, vaterpolo, odbojka, rukomet i hokej na ledu. Mađarske kompanije imaju poreske beneficije ako ulažu u sport, koje dosežu i do 75 posto olakšica.

Održano je i zanimljivo predavanje o uticaju mađarskih fudbalskih trenera na zemlje u jugoistočnoj Evropi, pošto su čak četiri bugarska selektora bili Mađari, a sedam različitih mađarskih trenera osvajali su titule sa turskim Fenerbahčeom.

Prvenstvo u malom fudbalu za sportske novinare odigrano je na terenima sa vještačkom travom na obali Balatona, koji nose ime člana negdašnje „lake konjice” Jozefa Bozčika. Titulu šampiona osvojila je Moldavija, koja je u finalu savladala Bugarsku sa 3:2, dok je bronza, treći put zaredom, nakon trijumfa u Hrvatskoj 2016. godine pripala reprezentaciji sportskih novinara Crne Gore, koja je u „utješnom finalu“ savladala domaćina Mađarsku sa 7:3.

Organizovano je za sve učesnike skupa bilo i krstarenje Balatonom, kao i izlet u samostan Tihani, jednu od najvećih turističkih atrakcija ovog područja.

Udruženje sportskih novinara Crne Gore je kandidoovalo Budvu za domaćina narednog, devetog Kongresa i Prvenstva, dok su kandidati za 2021. Bosna i Hercegovina i Kosovo.


Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.