Категорије
СНП

Zaim Ličina ukazao na uništavanje šumskog bogatstva na području Bihora

Predsjednik OO SNP Petnjica Zaim Ličina kaže da u cijeloj priči vezanoj za gazdovanje šumama privilegovani pojedinci vode glavnu riječ, a lokalno stanovništvo od toga nema nikakve koristi

PETNjICA – Predsjednik petnjičkog Odbora Socijalsitičke narodne partije Zaim Ličina uputio je apel nadležnm institucijama i građanima da daju puni doprinos po pitanju očuvanja šuma na prostoru Bihora. On tvrdi da je poslednjih decenija neracionalna i neplanska eksploatacija šumskog bogatstva nanijela nenadoknadivu štetu petnjičkom kraju. Istakao je da bi zbog toga trebalo ozbiljno razmišljati o izmjeni zakonskih odredbi koje se tiču nacionalne politike upravljanja šumama. Ličina uvjerava da u cijeloj priči vezanoj za gazdovanje šumama privilegovani pojedinci vode glavnu riječ, dok lokalno stanovništvo od toga nema nikakve koristi.

– Svjedoci smo da se u proteklom periodu neplanski masovno siječe i odvozi šuma iz Mrtvice i Golubovca. Tom prilikom dolazi do potpune devastacije čitavog ovog prostora. Tako šumsko bogatstvo odlazi u nepovrat, od čega lokalno stanovništvo praktično nema nikakve koristi. Zato apelujem na državne organe, sve političke subjekte i građane da zajednički stanemo u odbranu naših šuma. Za tako nešto neophodno je izvršiti izmjenu zakonskih odredbi koje se tiču nacionalne politike upravljanja šumama – naveo je Ličina.

On je ustvrdio da koncesionari iza sebe ostavljaju devastirane prostore, uništene puteve i poremećena vodoizvorišta.

– Ko god zaviri u naše šume suočiće se sa pravim genocidom nad prirodom. Vidjeće kako teški kamioni natovareni balvanima remete prirodnu ravnotežu i uništavaju putnu infrastrukturu. Sigurno u tim šumama neće naći sirotinju i bivše radnike koji su ostali bez posla, jer zakonska regulativa njima zabranjuje pristup državnim šumama. Uvođenjem mašina, pravljenjem puteva i vlaka, korišćenjem raznog goriva i maziva, kao i sječom šume, ugrožavaju se naša vodoizvorišta, kao i biljni i životinjski svijet, a samim tim i naš opstanak na ovom prostoru, jer se većina stanovništva bavi poljoprivredom i stočarstvom kao jedinim zanimanjem, od kojeg obezbjeđuje egzistenciju – tvrdi Ličina.

Prema njegovom mišljenju, nemilosrdna sječa šume na prostoru Bihora kosi se sa pričom da je Crna Gora ekološka država.

– Ako se nastavi sa ovako nedomaćinskim upravljanjem šumama našem potomstvu neće ostati ništa. Trebalo bi sprovoditi potpuno drugačiju kaznenu politiku ako se negativnim pojavama u dijelu upravljanja i gazdovanja šumama želi stati nakraj. Uostalom, kad je Crna Gora proklamovana u ekološku državu, poseban akcenat je stavljen na zaštitu šumskog bogatstva i to bi svi morali da znaju – zaključio je Ličina.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.