Категорије
Друштво

Sjećanje na praznik kojeg više nema

DAN REPUBLIKE, PRAZNIK SOCIJALISTIČKE FEDERATIVNE REPUBLIKE JUGOSLAVIJE, PROSLAVLJAN JE NA DANAŠNJI DAN

Istorijski, 29. novembar obilježavao je godišnjicu Drugog zasjedanja AVNOJ-a, kada je u Jajcu 1943. godine donijeta odluka o federalnom uređenju SFRJ. Nakon 1945. godne 29. novembar je bio jedan od najvećih praznika u SFRJ.
Sa raspadom države ukinut je i Dan Republike u svim republikama nekadašnje zajedničke države. Ovaj praznik ostao je zvaničan sve do 14. novembra 2002. godine. U stvarnom životu je bio praćen pravom svečarskom atmosferom.
– Đaci prvaci su toga dana dobijali crvene marame, organizovane su svečane akademije, dodjeljivani su ordeni i visoka priznanja, u glavnim gradovima republika ispaljivani su počasni plotuni, bila su neradna dva dana povodom ovog velikog praznika. Svaka radna organizacija priređivala je toga dana razne svečanosti i kulturno-zabavni program posvećen ovom prazniku. Na ovim svečanostima je bila prilika da se istaknu najbolji radnici, omladinski rukovodioci, najbolji studenti i đaci. U tadašnjem Titogradu, na Trgu Ivana Milutinovića u centru grada, organizovane su priredbe. U svim većim naseljima pripremana je svečana pozornica na kojoj su se pojavljivali najzaslužniji borci i najviši funkcioneri tog područja, držani prigodni govori i recitali, odjekivala je muzika, vijorile su se trobojke sa petokrakom, nastupali horovi i solisti, a narod se veselio. Sve je to trebalo doživjeti, bilo je veličanstveno i sa velikom radošću se sjećamo tih divnih trenutaka – kazao je Radojica Radojević, predsjednik SUBNOR-a Crne Gore.
Radojević kaže da se danas živi u vremenu velikih iskušenja, kada pojedinci i grupe pokušavaju negirati slavnu antifašističku prošlost.
– Živimo u vremenu kada je fašizam uzeo maha, a kriminal i korupcija su na svakom koraku, kada se pokušavaju veličati ideje onih koji su bili na strani zla i nepravde, poraženi u Drugom svjetskom ratu, a blate se oslobodioci i rodoljubi, a ponekad se skrvnave i spomenici i spomen-obelježja iz Drugog svjetskog rata.
Oštro dižemo glas i najoštrije osuđujemo nedavni vandalizam neodgovornih ljudi, kada je u Splitu srušena bista narodnog heroja Rada Končara, nedavno skrnavljenje partizanskog groblja u Mostaru. Odluka Skupštine grada Kragujevca o dodjeli naziva jednoj ulici u tom gradu po Draži Mihajloviću za nas je pogrešna i neprihvatljiva, kao i inicijativa za podizanje spomenika Pavlu Đurišiću. U tom smislu osuđujemo takvu reviziju istorije. Naša boračka organizacija traje i izdržaće sve nalete bez obzira na to sa koje strane dolaze. Ni pedalj ne odustajemo od naše izvorne ideje i slavne tradicije, duboko smo programski u temeljima svugdje i u svijetu priznate partizanske pobjede nad fašizmom – rekao je Radojević. On dodaje da se u poslednjim godinama pojavljuju falsifikatori istorije koji bi željeli da umanje značaj NOB-a.
– Često zaboravljamo na one koji sa dali svoje živote za slobodu i ljudsko dostojanstvo, one koji su stvarali našu lijepu zajedničku državu. SOBNOR Crne Gore je nastavljač njegovanja revolucionarnih tradicija čiji su članovi i poštovaoci dostojni potomci i nastavljači slobodarske tradicije besmrtnih i legendarnih junaka komandanta Save Kovačevića, Ljuba Čupića, Peka Dapčevića i mnogih drugih slobodara i heroja, naravno uz poštovanje lika i djela druga Josipa Broza Tita.
Nastavljamo tradiciju slobode i slobodara trinaestojulskih boraca i velike Pljevaljske bitke, a isto tako boraca sa Sutjeske, Kozare, Drvara, Neretve, Sremskog fronta i mnogih drugih.
Povodom 29. novembra, želimo da opomenemo sve one koji vrijeđaju naše antifašističko raspoloženje da se toga okane. Gajimo i njegujemo izvornu ideju SUBNOR-a SFRJ, slijedimo opredjeljenje za mir i slobodu, a protiv smo nacionalizma, mržnje i rasizma, za beskompromisan smo otpor zlu i nepravdi. Naša je trajna obaveza da nikada ne zaboravimo one koji su svoje živote ugradili za slobodu Crne Gore i naše nekadašnje domovine od Triglava do Đevđelije – rekao je Radojević.U.S.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.