Категорије
Друштво

U HN sinoć svečano otvoren 51.Praznik mimoze

Za 30 dana manifestacije pripremljeno 70 programa

HERCEG NOVI -Uz prisustvo više hiljada Novljana i njihovih gostiju sinoć je u Herceg Novom, tačnije u Igalu, svečano otvoren 51. Praznik mimoze. Biranim riječima na platou ispred bivšeg hotela „Igalo“ praznik posvećen žutom cvijetu otvorio je gradonačelnik Herceg Novog Stevan Katić. On je naglasio da će Novi u narednih mjesec dana biti centar dobre zabave. Istakao je da je za 30 dana, koliko će trajati manifestacija, pripremljeno preko 70 raznovrsnih programa izrazivši uvjerenje da će svi koji od 14. februara do 14. marta posjete grad pod Orjenom naći uživanje za sebe.

– Praznik mimoze jedna je od najstarijih turističko-propagandnih manifestacija u našem dijelu Evrope. To je najznačajniji zimski festival u Crnoj Gori, događaj koji u februaru na Jadranu okuplja desetine hiljada ljudi. Ponosni smo što smo tokom protekle tri godine programski i organizaciono unaprijedili ovaj festival i tako oborili ranije postavljene rekorde u broju događaja i posjećenosti. Jubilarno, 50. izdanje festivala bilo je spektakl za pamćenje. Uspjeli smo da Prazniku mimoze vratimo slavu, učinimo ga događajem o kojem region govori tokom cijele godine, prema čijem kalendaru brojni gosti planiraju svoje odmore. Dokaz nam je sjajno interesovanje za ovogodišnji festival i činjenica da se u novskim hotelima traži mjesto više- istaka je Katić naglasivši da mimoza nastavlja da otvara prostore za nova prijateljstva i nove saradnje i da se širi van granica regiona.

– To nam potvrđuju predstavnici brojnih ambasada i prijateljskih gradova Evrope koji su večeras naši gosti. Snaga Praznika mimoze je u kreativnosti, gostoljubivosti i otvorenosti. U to ćete se, siguran sam, svi uvjeriti- poručio je gradonačelnik Katić, proglasivši Praznik otvorenim.

On je pozvao sve da u narednih mjesec dana dođu u Novi da skupa sa Novljanima slave bogatstvo, ljepotu i tradiciju Mediterana.

Prethodno je u 19 časova sa Trga Nikole Đurkovića, krenuo defile Gradske muzike Herceg Novi, Mjesne muzike Đenovići i mažoretki, koje se nakratko zaustavio i nastupio kod objekta Novljanka na Toploj, i kod objekta Galeb u Igalu. Oni su, takođe, imali nastup na platou ispred bivšeg hotela Igalo, a njima se na bini vrlo privlačnom tačkom pridružio KSC Diano. Nakon svečanog otvranja Praznika mimoze uslijedio je vatromet i koncert folk pjevačice Lepe Brene.

Praznik se danas nastavlja Feštom mimoze, ribe i vin a u Baošiću, a potom od 21 čas počinje Prvi veliki maskenbal koji će biti održan u drugoj fazi Instituta „ dr Simo Milošević“. Direkcija festivala, u saradnji sa sponzorima, pripremila novčane i brojne druge robne nagrade. Tri najbolje pojedinačne maske biće nagrađene sa 700, 400 i 300 eura, a tri najbolje grupne sa 1000, 700 i 500 eura. Osim novčanih, nagrade su i putovanja i robne nagrade.

Prema propozicijama Direkcije, pojedinačne maske broje od jednog do tri člana, a grupne četiti maske i više.

– Ovo je prilika za sve kreativne i za sve koji žele biti nešto drugo bar na jednu noć, poručili su iz Direkcije.

Goste će, osim Gradske muzike i mažoretki, zabavljati OK bend.

Prodaja ulaznica za one koji se neće maskirati, po cijeni od 10 eura, je na biletarnici Dvorane Park.

„Dan“ je medijski sponzor i ovog Praznika mimoze.


Izložba cvijeća okupila 50 izlagača
U okviru 51. Praznika mimoze, u hotelu Vojvodina u Herceg Novom, juče je otvorena Izložba cvijeća.Izložba je okupila oko 50 izlagača, BiH, Crne Gore, Srbije i Albanije i Turske, a otvorila ju je, Snežana Vukićević Čvoro, slikarka i književnica.

– Uporedila bih svoje sugrađane kao ljude koji vole svoj grad,na onaj način kako Mali princ voli svoju Ružu. Znači, ovaj grad je za Novljane najljepši grad i oni u njega ulažu svu svoju ljubav, pažnju i taj se osjećaj prenosi na sve ljude koji u njega dođu. Čivjek ne može da stvara život, život stvara samo Bog, ali kada govorim o izložbi i biljakama, čovjek ima jedan dar, a to je da umnoži prirodu i bude kreativan u svemu temu. Iz svega toga, rađa se ljubav, koja opet rađa ljubav….poručila je Vukićević Čvoro.
Organizatorka izložbe Jovanka Matković rekla je da nema izlagača koliko ih je bilo najavljeno jer su četiri velika izlagača otkazala učešće zbog zdravstvenih problema. Inače, najviše izlagača je iz Srbije, pa iz Crne Gore, BIH i Albanije i jedan izlagač iz Turske. Matković je naglasila da jkoj je drago što se Izložba cvijeća poklopila sa danom zaljubljenih.
Izložba će biti otvorena do16.februara.

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.