Категорије
СНП

Što prije zaustaviti izgradnju malih hidroelektrana na sjeveru

U vrijeme kada se zemlje širom svijeta zalažu za očuvanje životne sredine, svjesne da bez poboljšanog odnosa prema prirodi čovječanstvu prijeti nestanak, u Crnoj Gori se dešavaju stvari za koje ne postoji adekvatan naziv. Ovih dana naša javnost je saznala da se u središtu parka prirode „Komovi“ u Kolašinu planira izgradnja mini hidroelektrana na rijekama Crnja, Ljubaštica i Čestogaz i njihovo stavljanje u cijev.

Investitor u ovom slučaju je kompanija Dekar, u vlasništvu supruga istaknute doktorke, članice Nacionalnog koordinacionog tijela za zarazne bolesti. Ukoliko se ostvari njegov naum, ove rijeke će biti trajno devastirane, biodiverzitet cijelog kraja narušen, a seoska domaćinstva ostaće bez pitke vode.

Podsjećamo da ove tri rijeke formiraju rijeku Drcku koja je jedna od glavnih pritoka Tare. O stanju u kojem se nalazi Tara od početka izgradnje auto-puta tužno je i govoriti. Sa njenom devastacijom upoznati su gotovo svi, od Evropske komisije pa do ostalih relevantnih međunarodnih organizacija, ali nadležni organi i dalje ne preduzimaju ništa kako bi se stanje popravilo.

Ukazujemo i da je cijeli postupak oko ovih postrojenja sproveden bez konsultacija s lokalnim stanovništvom i mimo volje naroda. Takođe, potrebno je znati da je Zakonom o zaštiti prirode jasno propisano da je “u parku prirode zabranjeno vršiti radnje, aktivnosti i djelatnosti kojima se ugrožavaju obilježja, vrijednosti i uloga parka”. Međutim, u ovom slučaju, kao i u brojnim drugim, isključivi cilj je bogaćenje malog broja privilegovanih pojedinaca kojima je zaštita životne sredine zadnja rupa na svirali.

Nevjerovatno je da se za vrijeme trajanja nezapamćene ekonomske krize uzrokovane pandemijom virusa korona, koja je svakog dana sve ozbiljnija, vlasnicima malih hidoelektrana i dalje isplaćuju milionske subvencije za ubijanje naših rijeka, i to od novca svih građana. Međutim, kada znamo da se odnos vlasti prema našim rijekama već godinama unazad odlikuje sistemskom devastacijom, ne može nas čuditi ono što se dešava.

Socijalistička narodna partija Crne Gore pita gdje su ovih dana nadležni iz Ministarstva održivog razvoja i turizma, da li znaju šta se dešava na ovom području i da li planiraju nešto da preduzmu ili će kao u brojnim drugim slučajevima zažmuriti na očigledan ekocid? Ni u jednoj, a kamoli u ekološkoj državi, ovakve stvari ne bi smjele da se dešavaju, pa tražimo da se što prije obustavi izgradnja mini hidroelektrana, te da se konačno posveti dužna pažnja zaštiti životne sredine koju smo dužni da čuvamo za naše potomke.

Foto: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.