Категорије
СНП

Dijalogom do dvotrećinske većine za reformu pravosuđa?

Poslanike čeka drugi pokušaj izglasavanja vrhovnog tužioca, ponovljeni treći konkurs za članove Sudskog savjeta, prvi pokušaj izbora dvoje sudija Ustavnog suda

Čim budu konstituisana skupštinska tijela, novog predsjednika Skupštine Aleksu Bečića očekuje da se uhvati u koštac sa problemom dvotrećinske većine za nastavak reformi u pravosuđu. Odnosno, da uredi ono što njegov prethodnik Ivan Brajović (Socijaldemokrate) nije – otvori parlamentarni dijalog o tome kako konačno završiti izbor vrhovnog državnog tužioca (VDT), četiri člana Sudskog savjeta (SS) iz redova uglednih pravnika i dvoje sudija Ustavnog suda (US).

Vijesti: Da li očekujete od novog predsjednika Skupštine da pokrene parlamentarni dijalog u pravcu obezbjeđivanja političke podrške, odnosno 2/3 većine za izbor Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i dvoje sudija Ustavnog suda – za koje je u toku konkurs?

SNP: Očekujemo od novog predsjednika Skupštine Crne Gore da pokrene parlamentarni dijalog u pravcu obezbjeđivanja političke podrške, odnosno 2/3 većine za izbor Vrhovnog državnog tužioca, članova Sudskog savjeta i dvoje sudija Ustavnog suda – za koje je u toku konkurs, jer je Socijalistička narodna partija Crne Gore 2015. godine dala podršku aktuelnom vršiocu dužnosti VDT-a Ivici Stankoviću, smatrajući da će on iskreno i profesionalno ući u borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, što se nije desilo.

Vijesti: Kada bi ta dinamika bila realna, da li smatrate da je moguć dogovor oko izbora kandidata i da li ste spremni da podržite kvalitetne kandidate bez političkog kalkulisanja?

SNP: Dinamika rješavanja ovih pitanja zavisiće od koalicionih partnera koji čine novu većinu, a što se tiče izbora kandidata, SNP CG je uvijek spremna da podrži kvalitetne, dokazane i profesionalne kandidate.

Vijesti: Da li smatrate da je zakonito i ustavno nastaviti drugi krug glasanja za VDT, između dvije kandidatkinje (Lidije Vukčević i Danijele Marković) – kao što je prethodno skupštinsko rukovodstvo odlučilo?

SNP: O eventualnom nastavku drugog kruga glasanja za izbor VDT-a biće dogovoreno sa koalicionim partnerima.

Izvor: Vijesti online

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.