Категорије
СНП

Из Министарства финансија за „Дан“: Предлог буџета шаљемо Скупштини до 15. новембра

Нацрт предлога закона о буџету за 2023. годину требало би да се нађе на Влади до 31. октобра, док је рок за подношење закона Скупштини 15. новембар, казали су из Министарства финансија

Министарство финансија (МФ) ради на предлогу буџета за наредну годину и циљ је да до 31. октобра буде на Влади, а до 15. новембра да буде поднесен Скупштини, казали су за „Дан“ из тог ресора на чијем челу је Александар Дамјановић.

– Финалне консултације са потрошачким јединицама су у завршној фази, речено нам је из МФ-а.

Детаљи о буџети, као и о евентуалном задуживању, знаће се најкасније за десетак дана.

– Одлука о задуживању прати нацрт предлога закона о буџету, па ће се и о том документу истовремено дискутовати, казали су из Дамјановићевог ресора.

Ребаланс буџета је усвојен крајем септембра, а Министарство финансија и даље преговара о кредитима и чека финалне понуде за откуп шестомјесечних државних записа. „Банкар“ је јуче пренио да још нису окончани сви преговори око задуживања државе код домаћих финансијских институција.

На основу ребаланса буџета, који је усвојен крајем септембра, држава има могућност да обезбиједи додатних 350 милиона еура. Због различитих ограничења, низа изузетно неповољних околности који су споља и изнутра ослабили црногорску економију, те најаве глобалне рецесије која ће потрајати цијеле наредне године, држава и даље трага за недостајућим средствима.

– У контексту актуелне глобалне економске кризе, о којој се интензивно дискутовало и на самиту ММФ и СБ у Вашингтону, препоруке финансијских стручњака су у највећој мјери биле усмјерене на повећање опреза приликом склапања будућих финансијских аранжмана – имајући у виду да је црногорска економија, као мала и отворена, посебно осјетљива на екстерне шокове и неизвјесности тржишта. Додатна препорука ишла је у смјеру рационализације потрошње и повећања приходне стране буџета кроз сузбијање сиве економије, нелегалне трговине дуванским производима, као и борбе против организованог криминала и корупције, саопштили су за „Банкар“ из Министарства финансија.

Без емитовања државних записа од 2020. године

Од децембра 2020. године, када се држава задужила 750 милиона, више се није користило задужење путем обвезница, као ни путем државних записа. Влада Душка Марковића се често задуживала кроз емисију државних записа, док је влада Здравка Кривокапића на почетку мандата позајмила 750 милиона и више се није задуживала.

За разлику од обвезница, записи представљају задуживање на краћи рок које је јефтиније. У случају доспијећа за пола године, односно 182 дана, као гарант сигурности враћања средстава домаћим банкама може бити и потенцијална подршка СБ кроз Девелопмент Полицу Лоан – ДПЛ (Кредит за развојне политике) на основу којих се брзо стиже до средстава намијењених одређеним развојним потребама.

– Са СБ су актуелни преговори око кредитне подршке за наредну годину у виду ДПЛ аранжмана, односно зајма заснованог на развојним политикама који ће не само олакшати питање финансирања буџетских потреба већ ће дати позитиван сигнал другим инвеститорима и банкама да су црногорске јавне финансије стабилне и одрживе, навели су из МФ-а.

Навели су да је потрага за средствима почела много прије самог ребаланса буџета, још у августу, када су почеле прве консултације МФ-а са домаћим банкарским сектором. Уз кредитне аранжмане које, због међународних ограничења, не могу прећи 150 милиона еура, преосталих (барем) 200 милиона требало би да буде обезбијеђено кроз државне записе.

– Ребалансом буџета дефинисан је и фискални простор за задуживање до краја године, док ћемо са израдом буџета за наредну годину имати јасну слику о недостајућим средствима и потенцијалним аранжманима. Када је ријеч о конкретним аранжманима, МФ тренутно прикупља понуде домаћих банака за пласирање државних записа – оквирно на период од шест мјесеци – док су у току и преговори за склапање класичних зајмова, навели су из ресорног министарства.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.