Категорије
СНП

Šćekić: Opremanjem angio sale i višemilionskim ulaganjem stvaraju se uslovi da Opšta bolnica Berane bude regionalni zdravstveni centar za sjever države

Ono što smo se javno obavezali iz nedelje u nedelju se ostvaruje. Beranska bolnica od posebnog je značaja, u kontekstu kako sjevera tako i cijele Crne Gore. Pretvaranjem Opšte bolnice Berane u regionalni zdravstveni centar pružićemo još bolju zdravstvenu njegu i pomoć našim pacijentima u sjevernoj regiji, a na taj način ćemo rasteretiti i Klinički centar Crne Gore. Podrškom Vlade stvoriće se još bolji uslovi.”

Konačno smo počeli da radimo ono što je država decenijama zapostavila, a to je da ulažemo u infrastrukturu koja se tiče zdravstvenog sistema. Pokrećemo novu inicijativu za poboljšanje zdravstvenog sistema u Crnoj Gori. Svi zdravstveni centri od Ulcinja do Pljevalja, od Herceg Novog do Plava i Gusinja svi su u ovom period bili i biće pomognuti od Vlade.

Opšta bolnica u Beranama opremanjem angio sale i višemilionskim ulaganjima postaće regionalni zdravstveni centar za sjever države. Sredstva za nabavku digitalnog mamografa, kupovinu opreme i potrošnog materijala za savremenu angiosalu uplaćena su toj zdravstvenoj ustanovi. Za nabavku digitalnog mamografa uplaćeno je 193.600,00 eura, a za angio salu izvršena je uplata od 1.101.100,00€, saopštio je ministar zdravlja Dragoslava Šćekića 

Kako bi Opšta bolnica u Beranama bila proglašena za regionalni zdravstveni centar za sjever Crne Gore potrebno je da bude usvojen novi zakon koji je u procedure. Očekujemo da će svi poslanici, kada zakona bude u crnogorskom parlamentu, pokazati odgovornost prema sjeveru naše drćave i da će glasati u interesu građana.

Ono što smo se javno obavezali iz nedelje u nedelju se ostvaruje. Beranska bolnica od posebnog je značaja, u kontekstu kako sjevera tako i cijele Crne Gore. Pretvaranjem Opšte bolnice Berane u regionalni zdravstveni centar pružićemo još bolju zdravstvenu njegu i pomoć našim pacijentima u sjevernoj regiji, a na taj način ćemo rasteretiti i Klinički centar Crne Gore. Podrškom Vlade stvoriće se još bolji uslovi.” naglasio je ministar Šćekić.

Ministar zdravlja je kazao da su ulaganja u zdravstveni sistem evidentna i da je cilj Vlade i resornog ministarstva  maksimalno poboljšanje zdravstvenog sistema, nivoa usluge i efikasnosti.

“Planiramo da napravimo dva regionalna zdravstvena centra u Beranama i Kotoru, a u oba će biti angio sale. Ostalim bolnicama obezbijedićemo magnetne rezonance kako bi omogućili brže i bolje usluge za naše građane” naveo je Šćekić.

Posebnu pažnju posvetili smo regionalnom razvoju i univerzalnosti pristupa zdravstvene zaštite. U prilog tome govori i podatak da su u toku pripreme za tendere zbirne vrijednosti oko 10 miliona eura za potrebe rekonstrukcije opštih bolnica u Bijelom Polju, Beranama, Cetinju, Nikšiću, kao i domovima zdravlja u Budvi, Cetinju i Plavu

Kako smo i više puta najavili sredstva sa računa NKTa u iznosu od 5.160.000,00€ raspoređena su zdravstvenim ustanovama u Crnoj Gori,  i to:

·       ‌Opšta bolnica Bar – magnetna rezonanca 758.809,08€; – nabavka hitne opreme 251.966,81€

·       ‌Dom zdravlja Cetinje – za rekonstrukciju 330.000,00€

·       ‌Opšta Bolnica Kotor i Opšta bolnica Berane – nabavka mamografa 387.200,00€ – nabavka angio sale 2.202.200,00€

·       ‌Specijalna bolnica Risan – RTG, C luk, Rea nimobil – 325.246,20€

·       ‌Opšta bolnica Bijelo Polje – digitalni RTG, sanitetsko vozilo 259.640,00€

·       ‌KCCG – video endoskopski stub sa 4K monitorom 60.516,83€, – komora za citostatike, softver sa licencama za doktore 463.000,00€

·       ‌KCCG – skrining za novorođenčad 121.421,08€

Prije nekoliko mjeseci počela je izgradnja Klinike za mentalno zdravlje, vrijednost radova je šest miliona eura i finansiraće se iz kapitalnog budžeta. Uz veliku podršku EU partnera na čelu s delegacijom EU u Podgorici, započeta je i izgradnja Klinike za infektivne bolesti i dermatovenerologiju, za šta je predviđeno oko osam i po miliona eura. Takođe,u toku ovog mjeseca počeće i izgradnja Centra za zarazne bolesti u Podgorici.

Ministarstvo zdravlja je u saradnji sa Upravom javnih radova i Ministarstvom finansija pokrenulo i ostale aktivnosti na realizaciji projekata u zdravstvu:
Raspisan je tender za rekonstrukciju Specijalne bolnice „Vaso Ćuković“ u Risnu, kao i tenderi za projekat sanacije objekta i unapređenje fukcionisanja ambulante „dr Niko Miljanić“ u Velimlju i dogradnje Doma zdravlja u Ulcinju.
Pripremljeni su projektni zadaci za Ugrentni centar u okviru Kliničkog centra Crne Gore i Opštu bolnice u Pljevljima.
U pripremi je projektni zadatak za potrebe konkursa za izgradnju Doma zdravlja u Siti Kvartu u Podgorici.

Investiciono razvojni ciklus u zdravstvenom sistemu neće se zaustaviti početkom gradnje klinika, rekonstrukcijom i adaptacijom postojećih, već nastavljamo da unapređujemo i stvaramo što bolje uslove za rad našim zdravstvenim radnicima, a kroz to i da pružimo najbolju moguću zdravstvenu zaštitu našim pacijentima.

Izvor: https://budiminfo.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.