Категорије
Друштво

Svečanom sjednicom Herceg Novi proslavio 74 godine od oslobođenja

HERCEG NOVI – Polaganjem vijenaca na spomen-obilježja palim borcima kod Sat kule, pred Manastirom Savina i pred spomenikom Bezmetković u Savinskoj dubravi, i svečanom sjednicom Skupštine opštine, Herceg Novi je obilježio Dan opštine.
Gradonačelnik Stevan Katić istakao je da je, uprkos svim teškoćama i naslijeđenim problemima, ulažući znatne napore lokalna uprava, između dva praznika, realizovala brojne projekte za dobrobit grada. Poboljšali su putnu infrastrukturu, uljepšali ulice, probudili zaleđe, posvetili se kulturnim dobrima, oživjeli napuštene objekte, brinuli o djeci, mladima i sugrađanima zrele dobi i podsjetili na datume koji su nepravedno zaboravljeni.
– Bićemo zadovoljni samo onda kada budemo imali put do svake kuće u Herceg Novom, kada svaki dio grada bude imao kanalizacionu mrežu i javnu rasvjetu, kada svaki osnovac na poklon dobije udžbenike, samo onda kada osobe sa invaliditetom budu mogle da uđu u sve muzeje, galerije i kafiće, kada vratimo život hercegnovskim selima. Mi nismo ljudi koji se bave megalomanskim, nerealnim obećanjima. Vjerujemo u dobar temelj i insistiramo na malim čudima koja će dotaći svakog našeg sugrađanina. Želimo da sopstvenim snagama unaprijedimo Herceg Novi, svjesni da nas čeka mnogo posla. To je duh koji nas vodi u nove projekte, poručio je Katić.
Istakao je da je lokalna uprava postavila jasne prioritete za godinu koja predstoji, od kojih je najznačajniji izgradnja nove autobuske stanice u Igalu gdje su završili idejno projektno rješenje. On je izrazio očekivanje da će u toku 2019. godine radovi i početi.
Poluostrvo Luštica i zaleđe, kako je naglasio, najveći su potencijali za dalji razvoj. Preduslov je svakako izgradnja puteva, što će biti višemilionski i višegodišnji poduhvat.
– Izgradnja putne i vodovodne mreže na Luštici izvjesna je i biće realizovana u saradnji sa investitorima i državom. U toku je tender za izradu glavnog projekta regionalnog puta na poluostrvu, a slijedi i za projekat snabdijevanja vodom čime konačno otpočinjemo proceduru za rješavanje ovog značajnog pitanja za život svih stanovnika Luštice.
Nastavljamo izgradnju i uređenje šetališta duž naše obale, gdje ćemo do kraja ove godine završiti s popločavanjem na dionici od restorana „Mimoza“ do „Galeba“, a paralelno s tim radimo projekat nastavka rekonstrukcije od „Galeba” do Titove vile. Takođe, nastavljamo i sa izgradnjom sekundarne kanalizacione mreže u mnogim naseljima na teritoriji naše opštine, a paralelno s tim se i dalje suočavamo i rješavamo probleme iz prethodnog perioda na izradi glavnog kanalizacionog kolektora i postrojenja za prečišćavanje voda gdje je Opština dovedena u nezavidan položaj usled lošeg upravljanja projektom od strane onih koji su u prethodnom periodu bili zaduženi za to. Namjeravamo da, korak po korak, riješimo problem nedostatka parking prostora izgradnjom parking garaža, gdje sagledavamo sve mogućnosti, a krećemo i u rekonstrukciju pijaca u Herceg Novom i Igalu koje su prethodnih godina bile u jako lošem stanju. One će postati uređeno mjesto za prodaju lokalnih proizvoda, konačno usklađeno sa kulturološkim i turističkim značajem pijace za mediteranske gradove, kazao je Katić.
Od planiranih poslova izdvojio je i uređenje i osvjetljenje Starog grada i tvrđava, kao i rekonstrukciju Njegoševe ulice. Poručio je da briga o ranjivijim članovima zajednice ostaje trajno usmjerenje lokalne uprave, te shodno tome slijedi izgradnja i trajno rješavanje pitanja prostora za rad Dnevnog centra za osobe sa smetnjama i teškoćama u razvoju, kroz projekat na kojem Opština sarađuje sa Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država.
Istakao je da se posvećeno radi na njegovanju umjetničkih i kulturnih dometa, stvaranju preduslova za bavljenje sportom, podržavanju obrazovanja, podsticanju stvaranja novih vrijednosti.
– Uprava smo koja prati dinamičan razvoj grada. Sarađujemo sa svima koji žele odgovorno da ulažu u Herceg Novi, nastojimo da sklopimo nova, pouzdana parnerstva, uklanjamo poslovne barijere. Dok očekujemo usvajanje prostorno-urbanističkog plana opštine, radimo na strategijama koje će ga pratiti, novim projektima i odlukama.
Herceg Novi ostaje pouzdan partner gradova Evrope. Svoju sposobnost, znanje i odgovornost potvrdili smo realizacijom više prekograničnih projekata, a poziciju ćemo učvrstiti novim aplikacijama.
Činjenica je, za razvoj su neophodni državni projekti. Opština Herceg Novi, nažalost, zbog sve jače centralizacije odlučivanja i raspolaganja imovinom, ima značajno limitirane mogućnosti, te smo kao ozbiljan grad u ovoj državi imali veliki broj primjedbi na predloge zakona koji, nažalost, u velikom broju slučaja nisu prihvaćeni. Očuvanje Bolnice Meljine i Instituta Igalo, ukidanje putarine na međudržavnoj saobraćajnici Meljine – Petijevići, obilaznica oko Herceg Novog, izgradnja škole u Igalu, sanacija tvrđave Kanli Kula, razvoj kruzing turizma samo su dio pitanja gdje očekujemo konkretan i brz odgovor od države, kazao je Katić.
Posebno je istakao slogu među koalicionim partnerima, poručivši da zajedno stvaraju grad u kojem će jutra svitati s novim idejama, dani donositi nove ljepote, a „noću ćemo svoju djecu ušuškati mirni i ponosni što rastu u Herceg Novom”.
Na svečanoj sjednici Oktobraska nagrada grada je dodijeljena Oliveri Doklestić i Zorici Drakulić Vidaković, a Povelja grada glumici Tanji Bošković.
Doklestićeva je, između ostalog, rekla da je njeno književno djelo kao kiseonik koji se raspoređuje u podzidi koja je već ispunjena kamenčićima njene osnovne profesije – inženjerstva.
– Pišem zato što volim, osjećam potrebu stvaranja, a moji potencijalni čitaoci su moj spiritus movens. Nije lako biti čitan i priznat u spostvenoj sredini, gdje nas svi znaju, i gdje smo praćeni od malih nogu, preko zabavišta, školskih dana, pa stotina dešavanja, do doba zrelosti. Moja inspiracija će uvijek biti Herceg Novi i Boka, raduju me čitaoci jer književno djelo je prazno ako ne služi čovjeku i čovječanstvu, kazala je Doklestićeva.

Tanja Bošković zakasnila zbog nevremena

Tanja Bošković, koja je pored Povelje grada dobila titulu počasnog građanina, nije bila na uručenju, jer zbog loših vremenskih uslova avion kojim je trebalo da dođe nije sletio na aerodrom. Ona će, kako je saopšteno, sa zakašnjenjem stići u grad za koji kaže da je njena druga kuća, pa će joj ovo visoko priznanje biti naknadno uručeno.

Poklonila novčanu nagradu

Humanista Zorica Drakulić Vidaković je istakla da je vrijednosti pokljanjanja i ljubavi spoznala još u djetinjstvu, a za sve akcije koje je organizovala najveće priznanje bilo je osmijeh onih koji su dobili pomoć (novčanu, u ljekovima, namještaju ili u hrani).
– I ova Oktobarska nagrada pripada svima vama, jer da nije bilo vas i vaše podrške u svim akcijama koje su realizovane ni ja danas ne bih bila ovdje, rekla je Drakulić Vidaković, zahvalivši svima koji su prepoznali njen humanitarni rad i predložili je da dobije najveće gradsko priznanje.
Drakulić Vidaković se odrekla novčanog dijela Oktobarske nagrade, koji iznosi 1.800 eura, u korist osam porodica.

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.