Категорије
Актуелно

Vladimir Joković u razgovoru za DAN saopštio: U Radnoj grupi predstavljaće nas Lekić

Lider SNP-a je podsjetio da je ta partija prilikom donošenja važećeg Ustava bila protiv i istakao da se u međuvremenu ništa nije promijenilo da bi sada podržali najviši pravni akt u državi

Najbitnije je da na sledećim izborima imamo izborni zakon prihvatljiv za sve, da se taj zakon potpuno poštuje i da po prvi put izbori budu fer i pošteni, neosporavani od bilo kog učesnika, rekao je juče u razgovoru za „Dan” predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.
On je kazao da su formirali poslanički klub, ali da nijedan poslanik SNP-a nije u privremenom odboru, u koji je delegiran poslanik partije sa kojom su formirali klub. Riječ je o predsjedniku i poslaniku Demosa Miodragu Lekiću.
Joković je objasnio da će na organima partije donijeti odluku hoće li i na koji način uzeti učešća u radu privremenog odbora.
– Najbitnije u svemu ovome je da na sledećim izborima imamo izborni zakon prihvatljiv za sve, da se taj zakon potpuno poštuje i da po prvi put izbori budu fer i pošteni, neosporavani od bilo kog učesnika na njim. Ako se ovo ostvari, potpuno je nevažno ko je predložio izmjene, ko je učestvovao u tome i ko će sprovoditi preporuke privremenog odbora – istakao je Joković.
On je podsjetio da je SNP prilikom donošenja važećeg Ustava bio protiv i i naglasio da se u međuvremenu ništa nije promijenilo da bi sada podržavali najviši pravni akt u državi.
– Mi se zalažemo za to da pravo glasa imaju samo oni državljani koji većim dijelom godine žive u Crnoj Gori, a nikako oni što samo dođu na izbore da nama odrede kakva će nam vlast biti naredne četiri godine, a isti ti su zbog iste te nesposobne vlasti napustili Crnu Goru i žive u nekoj demokratskoj i ekonomski razvijenoj zemlji – kazao je Joković.
Kako je dodao, to je potpuno nekorektno prema građanima koji su svoju sudbinu vezali samo za Crnu Goru.
– Ako se izmjena Ustava u dijelu prebivališta odnosi na to, mi ćemo to podržati. Takođe smo se protivili ovakvim državnim simbolima, a sada oni koji su govorili da su to najbolja rješenja traže izmjene. Mi ovo vidimo kao dobar način da se skrene pažnja sa veoma važnih ekonomskih i drugih problema – rekao je Joković.
Kako je dodao, neka se DPS sa svojim koalicionom partnerima dogovori hoće li ili neće još nešto staviti na postojeću zastavu ili će možda nešto skloniti.
– Kada SNP bude na vlasti, zastava Crne Gore biće ista kao Kraljevine Crne Gore, a himna bez stihova Sekule Drljevića – istakao je Joković.
Crnogorski parlament razmatraće danas predlog odluke o formiranju odbora za reformu izbornog i drugog zakonodavstva. Odluku su predložili poslanici vladajuće koalicije Branimir Gvozdenović i Genci Nimanbegu.
Predstavnici Demokrata i Građanskog pokreta URA najavili su da neće učetvovati u radu tog privremenog tijela.
Odbor će, kako je obrazloženo u predlogu odluke, biti formiran radi optimizacija sveukupnog ambijenta u kome će se održavati naredni izborni ciklusi, implementacije preporuka posmatračkih misija OEBS-a na parlamentarnim izborima 2016.godine i na predsjedničkim izborima u aprilu ove godine i preporuka iz izvještaja Evropske komisije o napretku, a sve radi jačanja povjerenja javnosti u izborni proces.
Odbor će ima 14 članova, po sedam poslanika parlamentarne većine i opozicije. Svakom klubu poslanika pripašće po jedno mjesto u odboru, a preostali dio biće raspoređen proporcionalno snazi stranke u parlamentu.

Svako ima pravo na odluku

Upitan da li bi u privremenom odboru trebalo ostaviti mjesta za Demokrate i pokret URA, Joković je rekao da pravo učešća imaju samo poslanički klubovi.
– Ako je donijeta odluka da pravo učešća u privremenom odboru imaju samo poslanički klubovi, ne vidim zašto bi moje mišljenje povodom ovoga bilo bitno. Demokrate imaju svoj poslanički klub i njihovo demokratsko pravo je hoće li ili ne uzeti učešća u tome – kazao je Joković.

Izvor: DAN.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.