Категорије
Култура

Književna manifestacija „Dani Njegoševi”od 12. do 14. novembra u Podgorici, Baru i Nikšiću

Prevodiocima „Luče” nagrada „Zlatni lik Lovćenskog Tajnovidca”

U organizaciji Udruženja književnika Crne Gore, Književnog društva „Njegoš” i Njegoševih večeri poezije od 12. do 14. novembra na Cetinju, u Podgorici, Baru i Nikšiću održaće se trodnevna manifestacija „Dani Njegoševi”.
Osmi „Dani Njegoševi” počeće u ponedjeljak 12. novembra svetom liturgijom u osam časova u Cetinjskom manastiru, a svečano otvaranje održaće se u 10 časova u Njegoševoj sali. Ovom prilikom prevodiocima „Luče Mikrokozma” biće dodijeljene nagrade „Zlatni lik Svetog Petra Lovćenskog Tajnovidca”, saopšteno je na presu koji je održan u knjižari Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, u Podgorici. O programu manifestacije govorili su selektor Milutin Mićović, predsjednik Udruženja književnika Crne Gore Novica Đurić i književnik Radomir Uljarević ispred NVO „Njegoševe večeri poezije”.
– „Njegoševim danima” štitimo duh Njegoševe Crne Gore. Ova manifestacija nije od juče i međunarodnog je karaktera, a veoma nam znači podrška mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija – kazao je, između ostalog, Đurić.
– Kada smo osnovali Književno društvo „Njegoš”, 2004. godine, osjećali smo da će duhovne i kulturne protivrječnosti i konflikti u Crnoj Gori, razrješavati uz pomoć (ili zloupotrebu) Njegoševog djela. I otada raste veliki interes za novim čitanjima i tumačenjima Njegoša, naravno podrazumijevajući ideološka stanovišta koja zastupaju kulturni subjekti, shodno nametnutim podjelama u Crnoj Gori – kazao je, između ostalog Mićović. On je dodao da Književno društvo „Njegoš” uz pomoć velikog broja saradnika sa srpskog, pa i ruskog prostora, imalo je puno posla da u ovom kulturnom ambijentu, nastavi slojevito i realistično tumačenje Njegoša, naglašavajući njegovu aktuelnost u savremenim podjelama u Crnoj Gori, ali nikad ne gubeći iz vida one, nebom osijane visine duha, koji ga izdižu među najveće svjetske pjesnike.
– Dosadašnji programi Književnog društva „Njegoš” i Njegoševih večeri poezije, doprinijeli su koncentraciji duhovne i kulturne energije u Crnoj Gori, situiranju Njegoševog djela u aktuelan kontekst identitetskog preispitivanja, koje je dramatično nametnuto našem narodu, ali su ostvareni i konkretni koraci na planu širenja misije Njegoševog djela u širem kulturnom, posebno slovenskom prostoru. Sadašnje udruživanje već postojećih kulturnih institucija koje su se konkretno bavile Njegoševim djelom, sa UKCG, i istoimeni program „Dani Njegoševi”, moglo bi angažovati dodatne stvaralačke energije, bogatije osmisliti kulturne programe i s većom snagom krenuti u onaj kulturni i duhovni prostor koji je Njegoš obasjao svojim genijalnim pjesništvom – naveo je, između ostalog, Mićović.
Književnik Uljarević je saopštio da je ozbiljan i kvalitetan program osmišljen zahvaljujući zajedničkim udruženim snagamva.
– Javila se potreba da internacionalizujemo priču o Njegošu, i slobodno možemo reći da od strane svjetskih kultura ne jenjava interesovanje za Njegoša. Posebno je važno istaći u svemu ovome da priča o Njegošu ne smije biti zatvorena. Ona ne smije ostati samo u granicama Crne Gore, što je pojedinima i cilj. Stranci koji dolaze na ovu manifestaciju su više nego dragocjeni. To su prevodioci Njegoševog djela – kazao je, između ostalog, Uljarević.
„Dane Njegoševe” podržale su Mitropolija crnogorsko-primorska i Eparhija budimljansko-nikšićka.
A.Ć.

Pjesme u slavu Njegoša

U tradicionalnoj manifestaciji „Dani Njegoševi” učestvovaće Ilja Čislov iz Rusije, Ljubica Rajkić iz Rumunije, pjesnikinja, prevodilac i izdavač dvojezičnog izdanja „Luče mikrokozma” na rumunski i srpski jezik, Andrej Romanov iz Bugarske, Stefani Mekazi iz Kanade, Miroslav Bielik, predsjednik Saveza pisaca Slovačke, Miroslav Demak pjesnik i prevodilac iz Slovačke, Olga Pankina iz Makedonije, Goran Đorđević iz Smedereva, Dragan Lakićević, Selimir Radulović, Živojin Rakočević iz Gračanice, Milan Mihajlović iz Kosovske Mitrovice, Predrag Bjelošević iz Republike Srpske i Miodrag Mića Jakšić. Učestvovaće i pisci iz Crne Gore: Ranko Jovović, Kosta Radović, Ilija Lakušić, Budimir Dubak, Bećir Vuković, Milica Kralj, Višnja Kosović, Andrija Radulović, Radomir Uljarević, Novica Đurić, Milica Bakrač i Milutin Mićović.

Promocija prevoda na ruski, rumunski i bugarski jezik

Skup će prvog dana blagosloviti mitropolit Amfilohije. Besjedom na temu „Minuta bića, vječnost ništožnosti!” okupljenima će se obratiti književnik Milutin Mićović. U nastavku će biti održan pjesnički čas na kome će stihove govoriti pjesnici iz Crne Gore, Srbije, sa Kosova i Metohije, Republike Srpske, Rusije, Rumunije, Bugarske, Slovačke, Kanade i Makedonije. Skup će biti nastavljen istog dana u sali Matice srpske u Podgorici u 18 časova, promocijom prevoda „Luče mikrokozma” (ruski, rumunski i bugarski prevod). Drugi dan manifestacije biće održan u Baru, 13. novembra na dan rođenja slavnog vladike Rada. Promocija knjige mitropolita Amfilohija „Žitije mitropolita Petra Drugog – Cetinjskog Pustinjaka i Lovćenskog Tajnovidca” održaće se u 12 časova dok će tematsku besjedu u 18 časova u kripti Hrama Svetog Jovana Vladimira u Baru održati književnik Budimir Dubak. U nastavku večeri pjesnici, učesnici osmih „Dana Njegoševih” govoriće duhovnu poeziju u Hramu Svetog Jovana Vladimira.

U zboru svjetskih velikana

Treći dan manifestacije održaće se u Nikšiću gdje će pisce dočekati episkop budimljansko-nikšićki Joanikije. U sali Parohijskog doma u 17 časova, održaće se promocija knjige Momčila Mićovića „Njegoš u zboru svjetskih velikana”. Nakon koktela, u 19 časova u sali Parohijskog doma, u nastavku programa „Dani Njegoševi” pozdravnu riječ uputiće vladika Joanikije i predsjednik UKCG Novica Đurić, dok će tematsku besjedu održati književnik Radomir Uljarević. U nastavku večeri pjesnici će govoriti pjesme u slavu Njegoša.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.