Категорије
Друштво

У Пљевљима одржана свечана академија поводом 800. година аутокефалности СПЦ

Свечану академију организовали су Епархија Милешевска,Српска православна црква,Српски национални савјет Црквена општина Пљевља и Српски културни центар „Патријарх Варнава“

Свечана академија поводом 800.година самосталности СПЦ одржана је у Дому културе у Пљевљима.

Свечану академију организовали су Епархија Милешевска,Српска православна црква,Српски национални савјет Црквена општина Пљевља и Српски културни центар „Патријарх Варнава“.

Епископ Милешевски Атанасије говорио је како Епархија Милешевска обиљежава 800.година самосталности СПЦ.

„Ова свечана академија се одвија у славу Божју, у част свих оних који су божанским путем ходили, и нас упућује на тај пут“, казао је Атанасије.

„Господ наш Христос, који је доказао је да је он заиста пут истине и свјетлост, учио нас је да као добри домаћини увијек из себе износимо оно што је добро. Наравно, много је импулса у људској природи. Има и оних импулса који нису креативни, али има и много оних који су племенити и доприносе бољитку, напретку живота. Е Господ нас учи управо те позитивне импулсе да користимо када желимо сусрести друге људе. Добри домаћини износе из своје ризнице оно што је најбоље. Управо то чинимо приликом оваквих јубилеја. Толико тога имамо показати. Ту је свјетлост наших предака, нашег Саве и оца његовога светог Симеона, његових синоваца краља Владислава, ту је света Милешева и друге задужбине. Простор пљеваљски има много таквих трагова“, рекао је он, додавши да треба да износимо из себе оно што је најбоље у нама, а сузбијати оно што не доприноси.

„Ако то достигнемо већ смо много постигли обиљежавањем оваквих јубилеја. Вечерас ми који смо се овдје сабрали показали смо да имамо добре намјере и то је извор оптимизма“, казао је епископ Атанасије, поздрављајући присутне.

Бесједу је одржао проф. др.Радомир Поповић редовни професор Богословског факултета, који је направио осврт на ширење хришћанства, духовне и културне почетке, подсјетивши на околности приликом добијања самосталности и колика је у томе била улога Светог Саве.

„Дефинитивна хришћанизација је дошла у оно доба када смо добили писменост, словенско писмо, када смо могли све те књиге да читамо на нашем језику. У томе је незаменљива улога браће Кирила и Методија који су направили словенско писмо“, подсјетио је Поповић.

„Свети Сабва је учитељ пута и са разлогом има епитет да је раван апостолима, и ми треба да идемо тим апостолским путем“, рекао је он.

У умјетничком програму учествовали су Љуба Манасијевић етно појац, пјесници Миленко Јовић и Рајко Палибрк, хор Свети Новомученик Станко, гуслар Васо Ђондовић, као и Дјечији ансамбл КУД“Пљевља“.

Izvor: In4s.net

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.