Категорије
Друштво

Све више грађана тражи помоћ државе: За годину само у Подгорици 24.000 захтјева за социјалу

Када су у питању захтјеви за социјална давања наjвише пристиглих је, како кажу у подгоричком Центру за социјални рад, за додатак за његу и помоћ, jеднократне новчане помоћи и материjално обезбjеђење

Да све више грађана тражи помоћ државе, показују подаци из дијела центара за социјални рад. Само током ове године подгоричком Центру за социјални рад, који је уједно и највећи у држави и укључује и градске општине Голубовци и Тузи, достављено је преко 24.000 захтјева са социјала давања и помоћ.

Од почетка године било је 24.238 захтjева, од тога броjа 6,5 одсто jе негативно ријешено, односно 22.662 позитивно и 1.576 негативно, одговорено је „Дану“ из подгоричког Центра, на питања колико им је од почетка године достављено захтјева за социјална примања и помоћ и колико је одобрено.
Одговарајући на наша питања, директорица подгоричког Центра за социјални рад Марија Поповић каже да мјесечно добију од 900 до 1.700 захтjева за социјална давања.
– У септембру је додатно било 11.900 захтjева за дjечjи додатак за дјецу до шест година, а у октобру 367 захтjева за дјечји додатак до шест година, у новембру 281 захтjев за додатак за дјецу до шест година – наводи се у одговорима Поповићеве.

Када су у питању захтјеви за социјална давања, наjвише пристиглих је, како кажу у Центру, за додатак за његу и помоћ, jеднократне новчане помоћи, материjално обезбjеђење…

Центар за социјални рад у Никшићу мјесечно прими више стотина захтјева за неку од помоћи коју материјално угроженом становништву пружа та установа. Према подацима које нам је доставила Данијела Николић, из никшићког Центра у новембру су имали 105 захтјева за тренутне новчане помоћи и чак 726 захтјева за ваучере за куповину намирница.
– У истом мјесецу исплаћено је 67 једнократних новчаних помоћи и одобрен дио ваучера. С обзиром на то да је већина захтјева поднесена послије 20. новембра и да је већина захтјева достављена без доказа који су накнадно тражени, очекујемо да ћемо податак о укупној додјели имати када се заврши тај дио законске процедуре. Током децембра ће бити додијељена и већина ваучера за које су пријаве поднијете у новембру – навела је Николићева у одговорима на наша питања.
Из средстава Центра за социјални рад Никшић, током 2020. године (подаци су из извјештаја о раду установе), исплаћене су 993 једнократне новчане помоћи у укупном износу од 49.900 еура, и 28 помоћи у храни за шта су издвојена 1.063 еура.

Преживљавају од 60 еура мјесечно

Један од корисника туђе његе и помоћи је и Милан Василевски, који живи у више него тешким условима, у удаљеном Крушеву, код жељезничке пруге у Бијелом Пољу, гдје једва саставља крај с крајем. Каже да прима 60-ак еура, а како преживљавају, то само он зна.

– Ово стање је неиздрживо. Мора друштво да се више позабави питањима заштите нас немоћних и болесних. Два сина су такође неспособна, и зато смо више гладни него сити. Ово што смо ево сад од овог поштара узели, и једва дочекали, нема ни за љекове – каже Василевски, додајући да иако слабог здравственог стања ураде понешто да некоме помогну и заузврат добију парче хљеба.

– Није проблем Центар за социјални рад. Ово треба системски да се поправи, да нам дају пристојнији износ, да макар можемо нешто презалогајити – сматра он.

Бјелопољска општина је трећа по величини, па се тако налази исто при самом врху по броју корисника разних врата помоћи када су у питању социјална давања. Према информацији из Центра за социјални рад, за различите врсте материјалних давања у последњих дванаест мјесеци поеднесена су 1.004 захтјева који се односе на остваривање права из области материјалних давања и права на услуге из области социјалне и дјечје заштите.

Кажу да се већина захтјева односи на остваривање права на основна материјална давања (материјално обезбјеђење, личну инвалиднину, додатак на његу и помоћ, здравствену заштиту, трошкове сахране, једнократне новчане помоћи, накнада родитељу старатељу корисника права на личну инвалиднину) и на захтјеве за остваривање услуга у области социјалне и дјечје заштите.

– За назначени период поднијет је највећи број захтјева за увјерења о коришћењу права или услуга у систему социјалне и дјечје заштите 250, повластице на путовање лица са инвалидитетом 217, додатак за његу и помоћ 90, субвенција за електричну енергију 60, додатак за дјецу до шест година 57, накнада за новорођено дијете 47 захтјева – каже Весна Минић, директорица бјелопољског Центра.

Материјално обезбјеђење од 69 до 131 еуро

Материјално обезбјеђење породице са једним чланом износи 69,39 еура, два члана 83,33, три члана 100,02, а за четворочлану породицу 118,07 и породицу са пет и више чланова 131,92 еура. Према подацима подгоричког Центра за социјални рад, лична инвалиднина износи 187,76 еура, додатак за његу и помоћ 68,86, те накнада родитељу или старатељу права на личну инвалиднину 203,35 еура.

У барском Центру за социјални рад на мјесечном нивоу поднесе се 30 захтјева у просјеку за једнократне новчане помоћи. У децембру тај број зна да буде и већи.

– У овом мјесецу припремамо се за подјелу новогодишњих поклона за 40 дјеце на хранитељству и у институцијама, као и за 19 старих лица у Дому у Рисну (14) и Бијелом Пољу (5). Оно што је карактеристично јесте да је у новембру исплаћен редован дјечји додатак за 665 дјеце, односно 2.513 за дјецу до шест година – каже директор барског центра Слободан Ђоновић.

Izvor; https://www.dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.