Категорије
СНП

JOKOVIĆ: NIJESAM TOLIKI PESIMISTA DA ĆE OGROMNA EKONOMSKA KRIZA ZADESITI CRNU GORU

U Skupštini Crne Gore na pitanja poslanika odgovara potpredsjednik Vlade za ekonomski sistem i ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković. Joković odgovara na pitanja na temu „Strategija Vlade za prevazilaženje ekonomske krize, koju i sama najavljuje”.

Poslanik DF-a Dejan Đurović pitao je Jokovića koje mjere Vlada priprema u susret krizi.

“Inflacija je na maksimumu, robe na berzama su doživjele pad ali cijene nisu doživjele pad. Energenti i hrana i dalje stoje na rekordnim kvotama…Kompanije iz EU i SAD sijeku broj zaposlenih pripremajući se za krizu i ne dijele Vaš optimizam”, naveo je Đurović.

Joković: Nijesam toliki pesimista da će ogromna ekonomska kriza zadesiti Crnu Goru

Potpredsjednik Vlade Joković govoreći o inflaciji rekao je da “Crna Gora nema emisionu banku i ne može na to previše da utiče”.

“Inflacija je u ovom trenutku 13,5 odsto, što nije preveliko u odnosu na ono što se desilo u drugim zemljama i stabilnim ekonomijama EU”, dodao je Joković.

Za grijanje građana Crne Gore, tvrdi Joković, neće biti velikih problema.

“Uprava za šume nije podizala cijene za ogrevno drvo za privatna domaćinstva. 130.000 domaćinstava se grije na pelet i na drvo, u ovom trenutku je kubik 9 eura. Metar drva da se posječe bi koštao 7,5 eura. Pelet će biti najjeftiniji u Crnoj Gori jer imamo izvozne cijene po kojim su ih do sada izvozili. Kad se poremeti tržište, svi žele da izvoze da bi iskoristili tu priliku zaradili”, kazao je Joković.

Smatra da bi trebalo da cijene osnovnih životnh namirnica, žitarica na berzi i naftnih derivata idu na dolje.

“Mislim da mnogi više pričaju o nekoj ogromnoj nadolazećoj ekonomskoj krizi na jesen, nego što nas očekuje. Znamo da je to izazvano u velikoj mjeri ratom Rusije i Ukrajine, ali prije nekolika dana predsjednici Irana, Rusije i Turske su se dogovorili za izvoz žita. 20 miliona tona žita iz Ukrajine će izaći na tržište. Nijesam toliki pesimista da će ogromna ekonomska kriza zadesiti Crnu Goru”, kazao je Joković.

Joković: Srbija je rekla da za tri, četiri mjeseca Crna Gora može da ima sopstvene rezerve osnovnih životnih namirnica

Joković je podsjetio da je kada je bio u posjetu Srbiji da su dogovorili “izvanredne aranžmane za Crnu Goru”.

“Crna Gora će imati prioritet, zajedno sa Makedonijom, Bosnom i Albanijom, u nabavci osnovnih životnih namirnica. Srbija je rekla za tri, četiri mjeseca da Crna Gora može da nabavi i ima sopstvene rezerve osnovnih životnih namirnica – brašna, ulja, šećera tu i tamo. Dali su garantovanost snabdjevenost koncetrovane stočne hrane”, kazao je Joković.

Rekao je da je “Srbija ozbiljna država i ozbiljno razmišljaju”.

“Crna Gora decenijama kupuje osnovne životne namirnice iz Srbije i oni su garantovali da Crna Gora može dobiti, ako se odluči, za tri ili četiri mjeseca robne rezerve”, kazao je Joković.

Poručio je da Crna Gora “neće doživjeti kolaps”.

“Cijene osnovnih životnih namirnica na berzi idu na niže. Što će biti na jesen, vidjećemo. Mi činimo što je u ovom trenutku moguće”, dodao je on.

Ponovio je da podržava ideju Otvorenog Balkana, kao i da se tu ne radi o politici.

Poslanica Božena Jelušić pitala je ministra Jokovića da li Vlada ima multidisciplinarnu promišljenu strategiju dugoročnog odgovora na krize, razvojni plan i prostorni plan, uz plan očuvanja životne sredine. Globalne prilike nameću urgentnu potrebu očuvanja voda.

“Djelatnosti iz vašeg resora mogu biti razvojna šansa Crne Gore, pa i ublažiti posljedice globalne krize koja može zbrisati malu ekonomiju poput naše. Sada vidimo koliko je krhka ekonomija oslonjena na turizam i zavisna u potpunosti od uvoza“, kazala je ona.

Joković je kazao da u Vladi imaju izvanrednu saradnju sa svima koji žele i trude se za očuvanje životne sredine.

“Po tom pitanju itekako sarađujemo. Mnogi projekti koji se najavljuju ako nisu u skladu sa zelenom strategijom, sa očuvanjem životne sredine nikako neće niti mogu dobiti potrebne dozvole. Kapitalizam samo gleda interes a oni koji žele da eksploatišu društvena dobra rade to do maksimuma. Ova Vlada je posvećena tome da ostavi bar malo uređeniju životnu sredinu i dio obnovljivih resursa za pokoljenja koja će dolaziti“, kazao je Joković.

Poslanik Andrija Popović pitao je ministra Jokovića da li Vlada Crne Gore ima strategiju i ako ima, kakva je, za prevazilaženje dugoročne ekonomske, socijalne, finansijske i ukupne krize koja se sve više usložnjava usljed nestabilne globalne situacije.

“Ovdje mislim na strateška rješenja za prevazilaženje i saniranje posljedica evidentne krize u oblasti turizma koji je ključna privredna grana države, zatim energetike i poljoprivrede. Iako smo mnogo očekivali od 43. Vlade, nakon obaranja, mislili smo, najgore u istoriji, nažalost čini se da ni ova Vlada nije uspjela da iskorači iz tog začaranog kruga. U mjesecima za nama možemo da konstatujemo da je ova Vlada kao prioritet opet imala nametnuta i marginalna pitanja kao što su ugovor sa SPC ili Otvoreni Balkan koja donose samo nove glavobolje i tenzije i skreću pažnju sa novih tema a ne nude nikakvo konekretno rješenje za Crnu Goru. Agresivno insistiranje na takvim temama bez ikakvog obaziranja na kritike i sugestije tjera nas na pomisao da takvu agendu ova Vlada sporvodi po diktatu nekog izvan Crne Gore“, kazao je Popović.

Joković je odgovarajući kazao da svi trebaju da pročitaju odluke Otvorenog Balkana i da se vidi šta tu ima loše za Crnu Goru.

“Da li šteti Crnoj Gori što je Svjetska banka izračunala da 30 miliona sati kamioni čekaju na granicama zemalja Zapadnog Balkana i da je to gubitak 3,2 milijarde dolara. Borelj, Varhelji i oni su rekli da se time regulišu odnosi, dopunjava Berlinski proces i ubrzava ulazak u EU. Kada bih znao da će šteti ekonomiji, poslovnim i radnim ljudima ja bih bio protiv potpisivanja. Ali znajući šta on sadrži i da nema nikakvih političkih konotacija ne vidim zašto Zapadni Balkan time ne bi otvorio nova vrata pomirenja“, kazao je Joković.

Kako je kazao čast mu je i zadovoljstvo što je izglasan Temeljni ugovor.

“Ova vlada je pokazala karakter SNP je dao svoj doprinos i ništa više SNP da ne uradi ja ću biti prezadovoljan. Napravili smo nešto što neki govore da je okupacija, nametanje volje, strana crkva. Potpisati ugovor sa dvije velike vjerske zajednice a ne potpisati ga sa najvećom vjerskom zajednicom je bila nepravda. Mi smo ispravili tu nepravdu“, kazao je Joković.

Izvor: CDM / Portal Analitika

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.