Категорије
СНП

Vuk Jovanović, nosilac izborne liste „SNP – Temeljno za Budvu“, za IN4S govori o glavnim problemima u Budvi, planovima za njenu ekonomsku obnovu, očekivanom izbornom rezultatu…

„Једина срећа је у томе што је СНП навикао да плива у неправди и баш из тог разлога очекујемо неочекивано. Апсолутну власт! Као што казује „најстрашнија“ икад написана лозинка свијета: нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може“, сматра Јовановић

„Никада нисам имао амбицију да будем на мјесту носиоца листе било које политичке партије, иако сам током студентских дана недвосмислено одлучио да напишем један антирежимски хип хоп албум, који је у много чему утицао и на моју глумачку каријеру. Те давне 2011. године сам се осјећао као персона нон грата у свом сопственом граду, понекад и данас имам такав осјећај, јер су исти они који су владали тада, у међувремену промијенили костим и ушли у побједничке ципеле“, рекао је у интервјуу за портал ИН4С Вук Јовановић, носилац листе “Темељно за Будву – СНП“.

Дакле, како додаје он, СНП је током свог постојања доживио стравичну неправду. Државна безбједност претходног режима имала је задатак да убија, мучи, пријети и омаловажава њене чланове.

„И колика год била сила која их је нападала никада нису скренули са путоказа истине и правде који им је у аманет оставио велики Момир Булатовић. Из тог разлога сам више него мотивисан да побиједим на овим изборима“, јасан је Јовановић.

Који су то, по Вашем мишљењу, главни проблеми града Будве?

Град Будва се нажалост данас суочава са стравичним проблемима. Многе од њих је просто немогуће ријешити и свјестан сам да ово звучи песимистично, али то су чињенице.

СНП је једина партија од свих учесника у изборној трци која има храбрости да каже овако нешто јавно и да погледа истини у очи. И више сам него изненађен да се нико од промјене власти 2016. године па до данас није сјетио да доведе санационог архитекту који би се позабавио горућим проблемима. Дакле, СНП ће првенствено направити тај корак.

Друго, ако смо већ достигли инфраструктурни капацитет, без икаквог реда и плана, неукусном бетонизацијом, заобилазећи у широком кругу естетику и визуелни идентитет, можда је дошао ред да коначно одлучимо како овај град треба да изгледа под сунчевом свјетлошћу. Данас је то слика несклада, диспропорције и апсурдизма.

Треће, можда и најважније питање је питање безбједности, како туриста тако и нас мјештана. Градећи солитере нисмо имали у виду да може доћи до пожара на 10. спрату, а да наша Служба за заштиту и спашавање не посједује кран, и да би се у том случају млади момци изложили изнимно ризичним задацима. Такође, поставља се питање да ли имамо безбједоносни план у случају земљотреса, који на сеизмолошкој скали може бити снажнији од оног из 1979. године. Безбједност је постала ријеч коју сви избјегавају јер је криминал у стравичној експанзији, увукао се у све поре нашег друштва, поготово међу омладином која има погрешне идоле, узоре и примјере.

Не можемо тежити елитном туризму тј. било каквом туризму док разноразни кланови имају ватрене окршаје на јавним мјестима. Дакле, потребна је велика снага, младалачка енергија и нека нова лица која заиста имају жељу да промијене ствари и врате Будви сјај који јој истински припада.

Који су Ваши дугорочни планови за економску обнову Будве, али и генерално за њен развој? На чему ћете базирати изборни програм?

Да би уопште говорили о економији морамо бити објективни и рећи да постоје двије Будве. Љети је то град који живи и представља економски гигант, док је током зимског периода исти тај град у тоталној хибернацији и представља економског џелата за оне мјештане који су били довољно храбри да остану овдје и битишу у Будви током читаве године. Из тог разлога потребне су озбиљне промјене.

СНП је партија која је на претходним изборима доказала своју домишљатост, креативност и младалачку енергију. Тако и сада, гарантујем да смо једина партија која има идеју како да овај град пробуди током зимског периода, не само пробуди већ учини економским примјером свим осталим градовима Медитерана. Поред тога што баштинимо праве вриједности, поштујемо нашу дивну традицију и историју, нескромно се можемо похвалити либералним ставовима по питању иновативних идеја угледавши се на свјетске туристичке дестинације, као што су Торонто, Лисабон, Амстердам, Праг.

Са сличним проблемима које има наш град, па могу рећи и држава Црна Гора, су се суочавале горе наведени градови.

Једини начин како склонити криминал са улице је декриминализацијом оних ствари због које је доживио експанзију у овој очитој мјери. Свака друга опција се показала погрешном и узалудном. Свака власт ће се суочити са истим проблемима све док чврсто не одлучимо да једном за сва времена станемо на пут овом ужасном непријатељу.

Углед наше земље је до те мјере укаљан да носимо надимак „мале балканске Колумбије“. То није моја Црна Гора, то није моја Будва. Зато је потребан само један храбар корак. Искрено се надам да су моји суграђани спремни да сезону од 3 мјесеца продужимо на 12 мјесеци. Дакле, овом идејом, коју смо преписали од најснажнијих економских свјетских лидера, коначно ћемо пробудити овај град и оних 100 хиљада празних кревета који скупљају прашину током 9 мјесеци зимског сна, попунити туристима из свих крајева Европе и свијета.

Изборни програм ћемо базирати на простим и једноставним стварима. Престаћемо да лажемо људе. Говорићемо транспарентно о свим деликатним темама. Грађани Будве морају имати увид у сваки документ који уђе у кабинет предсједника општине. Друштвене мреже се неће користити у политичке сврхе, нити у сврхе рекламирања било којег појединца па макар то била и функција предсједника општине Будва. Дакле, сви уговори морају бити доступни обичном човјеку који има пуно право да зна шта се то дешава на Скочиђевојци, Буљарици, Светом Стефану, хотелу Ас и Словенској плажи, итд. Транспарентношћу ћемо преко ноћи смањити корупцију и политичке малверзације. Такође, по питању свих осталих тема желимо да чујемо мишљење обичног човјека. Нека грађани одлуче шта желе у свом граду. Престанимо доносити одлуке иза њихових леђа. Да ли је то позориште, зграда опере, спортска хала, породилиште или гаража. Нека грађани одлуче шта им је примарно, шта секундарно, а шта може да сачека у неком дугорочном плану развоја града. Престаните се правити паметни само зато што сједите у фотељи, на коју су вас довели они грађани које се сјетите само 20 дана прије избора.

Да ли би и колико локални избори у Будви могли утицати касније и на предсједничке и парламентарне изборе? Кампања ће сигурно бити тешка, какве резултате очекујете?

Нисам сигуран колико ови избори могу утицати на предстојеће предсједничке и парламентарне изборе у Црној Гори, нити о томе размишљам. Ако ме питате за изборну кампању која се одиграва тренутно у Будви, морам бити искрен, теже је него што смо очекивали, конкуренти су финансијски знатно супериорнији, а при том се води прљава борба на свим пољима, тако да све почиње да личи на митски сукоб Давида и Голијата. Једина срећа је у томе што је СНП навикао да плива у неправди и баш из тог разлога очекујемо неочекивано. Апсолутну власт! Као што казује „најстрашнија“ икад написана лозинка свијета: нека буде борба непрестана, нека буде што бити не може!

Ко су једини политички противници Ваше изборне листе и са ким нема постизборне сарадње?

Наши политички противници се нису промијенили од настанка СНП-а па до дана данашњег. То су били и остали изгредници, лихвари, полтрони, профитери, лицемјери и опортунисти. Тако да јако добро знамо с ким нећемо постизати било какву сарадњу.

Да ли политичке турбуленције које су настале послије 30. августа могу утицати на излазност грађана Будве на локалним изборима?

Наравно да ће утицати. 30. август 2020. године остаће уписан златним словима у историји нашег народа. То је дан када је оловка савладала оружје, дан који је вратио наду обичном човјеку да је правда спора, али достижна. Жао ми је што су политичке игре, сујета и реваншизам успјели да упрљају тај историјски моменат.

Шта бисте поручили грађанима Будве, зашто да глас дају Вашој изборној листи?

Зато што смо тотално другачији од других.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.