Категорије
СНП

Mr Nebojša Vuksanović, nosilac izborne liste „SNP – Temeljno za Podgoricu“, za „Politiku“ govori o odluci da uđe u trku ga gradonačelnika Glavnog grada, radnom iskustvu, promjenama koje namjerava da pokrene u Podgorici, Temeljnom ugovoru

ИНТЕРВЈУ: НЕБОЈША ВУКСАНОВИЋ, кандидат СНП-а за градоначелника Подгорице

Главни град Црне Горе постаће метропола

Оживећемо стари добри дух нашег града, водити рачуна првенствено о младима, о стварању услова да остану овде и граде своје животе и каријереНебојша Вуксановић (Фотографије СНП)

Подгорица – Очекујем да Демократска партија социјалиста коначно буде развлашћена у Главном граду и да се оконча тродеценијска девастација Подгорице коју су градоначелници из редова ове партије спроводили. Сигуран сам да ће 23. октобра доћи до преко потребних промена и да ће убудуће млади, стручни, образовани и компетентни људи водити град. Надам се да ће партије победнице парламентарних избора од 30. августа 2020. године остварити што бољи резултат и да ћемо заједно вршити власт у Главном граду и спровести неопходне промене које грађани од нас очекују”, каже у интервју за „Политику” Небојша Вуксановић, кандидат Социјалистичке народне партије (СНП) за градоначелника Подгорице.

Прихватили сте кандидатуру Социјалистичке народне партије за градоначелника Подгорице на предстојећим локалним изборима. Чиме су вас убедили да кренете у варљиву политичку јесен?

Дуго година сам се држао ван политике, бавећи се успешно својом професијом. Међутим, временом сам увидео да се политиком у Црној Гори баве махом људи сумњивих биографија, којима је лични интерес на првом месту, те да је све мање простора за људе са знањем, искуством и успешним каријерама који могу да помогну Подгорици и Црној Гори. Као рођеном Подгоричанину, важно ми је да град воде најбоље и најкомпетентнији људи. Дуго сам члан СНП-а и нисам имао дилему кад сам добио понуду да будем носилац листе ове партије у Подгорици. Сматрам да је сада прави тренутак да се активније укључим у политички живот и помогнем свом граду.

Радили сте у многим светским метрополама и угледним компанијама, може ли то искуство допринети бољем просперитету Подгорице и Црне Горе?

Препознати сте као човек који верује у бољу будућност. Шта ће то значити за грађане ако будете градоначелник?

Без вере у бољу будућност нема напретка и просперитета. Без јасне визије шта желимо да урадимо, променимо и поправимо не можемо успети у било којој животној сфери, па ни у политици. Главни град има безброј проблема наслеђених од претходних администрација ДПС-а. Поменућу само саобраћајни хаос у граду, лошу инфраструктуру, нелегалну градњу, недостатак вртића, школа и градске болнице, неадекватно одлагање отпада и загађену животну средину, неразвијену туристичку понуду града… Са свим тим проблемима храбро ћемо се суочити и решаваћемо их.

Поручили сте да је важно да се сви променимо како бисмо мењали средину у којој живимо. Шта намеравате да промените?

Сматрам да сваки човек може свакодневно да дâ допринос побољшању стања у заједници у којој живи. Подгорица је дуго важила за град у којем су владали шерифи или људи без икаквог плана за њен развој и напредак. Управо та перцепција града мора да се мења, а наши грађани треба да схвате да су позвани и добродошли да у сваком тренутку укажу на проблеме, критикују и траже своја права.

У том смислу, Подгорицу морају водити способни, образовани, проактивни људи, спремни на одрицање и борбу за сваког грађанина.

Мењаћемо учмалост и колотечину у коју је Подгорица запала. Оживећемо стари добри дух нашег града, водити рачуна првенствено о младима, о стварању услова да остану у Подгорици и ту граде своје животе и каријере. Радићемо на промовисању културе, уметности и спорта, као кључних сфера које мотивишу и одређују људе. Нећемо се бавити само уређењем града, већ и свим другим активностима које су потребне како бисмо Подгорицу претворили у истинску метрополу, у којој би свако пожелио да живи.

Ваша партија је дала кључан допринос потписивању Темељног уговора са СПЦ. Како то доживљавате и да ли сматрате да је тиме решено питање статуса СПЦ у Црној Гори?

У праву сте када кажете да је СНП дала кључан допринос потписивању Темељног уговора са Српском православном црквом и на то сам као верник СПЦ и као члан СНП-а изузетно поносан. То је био наш главни приоритет приликом формирања мањинске 43. владе и, на радост свих верника СПЦ у Црној Гори, успели смо да га остваримо. Подсетићу вас на катастрофални Закон о слободи вероисповести и правном статусу верских заједница који су усвојили ДПС и њихови партнери и који је изазвао ванвременске литије, никад невиђене на овим просторима, које су довеле до рушења режима ДПС-а 30. августа 2020. године и усвајања измена поменутог закона. Сматрам да је потписивањем Темељног уговора питање статуса СПЦ коначно регулисано на прави начин и да више неће бити проблема у вези с тим питањем. Ово је једно од великих достигнућа 43. владе и сигуран сам да сви верници СПЦ то цене, као и улогу СНП-а у целом процесу.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.