Категорије
Култура

Legendarni Duško Gojković i „Belgrade summit octet” nastupili na „Barskom ljetopisu”

Džez „začinili” latino muzikom i rimom Duško Gojković je prava legenda džez muzike. On je solista, kompozitor, aranžer koji nije toliko često na našim prostorima, pa je i nama zadovoljstvo da muziciramo sa njim, a ove godine posebno na ovako interesantnom festivalu

Umjetnik čije se ime može pročitati u svakoj enciklopediji džeza, čovjek koji sa skoro devedeset godina i dalje aktivno nastupa na najvećim evropskim i svjetskim scenama i važi za najznačajnijeg džez trubača, kompozitora, aranžera i bend lidera na prostoru Evrope, Duško Gojković, nastupio je prvi put na „Barskom ljetopisu“. Velikog džezera pratio na sceni u Starom Baru pratio je „Belgrade Summit Octet”.
U okviru jednoipočasovnog koncerta publika je imala priliku da čuje, uglavnom, kompozicije Duška Gojkovića, u originalnim aranžmanima. Posebna poslastica je da su u skladu sa činjenicom da nastupaju na ljetnjem, meditaranskom festivalu, Gojković i članovi poznatog beogradskog okteta obogatili numere sa latinoameričkim ritmovima, koje su kombinovali sa džeza, bluzom i bebop zvukom.
Poznati džez trubač Dragoslav Fredi Stanisavljević je kazao da je beogradskom oktetu, kao i legendarnom Dušku Gojkoviću veliko zadovoljstvo što su nastupili na „Barskom ljetopisu“, koji je, kako je rekao regionalno prepoznatljiv festival.
– Duško Gojković je prava legenda džez muzike. On je solista, kompozitor, aranžer koji nije toliko često na našim prostorima, pa je i nama zadovoljstvo da muziciramo sa njim, a ove godine posebno na ovako interesantnom festivalu. Ovaj sastav već 20 godina nastupa sa Duškom. Mi smo ljudi koji smo muzički uzrastali maštajući o radu sa velikima, kao što je on. Da nam je neko, kada smo počeli da sviramo, rekao da ćemo jednog dana svirati baš sa njim, rekli bismo da je to samo bajka. Moram vam otkriti da Duško i dan danas komponuje i piše, i to ručno – istakao je trubač Dragoslav Fredi Stanisavljević.
– Džez, kao i klasična muzika imaju svoj razvojni put. Vjerovatno će na svojoj težini dobiti kada bude trajao nekoliko stotina godina. Ova muzika je, ipak, još uvijek mlada i sigurno da se još uvijek nije toliko `zapatila` na našim prostorima. Ali se čini da džez polako postaje, kako ja to volim da kažem, mlađa sestra klasične muzike. Njegova prijemčivost zavisi od toga kako se interpretira i koliko je dostupana ljudima, kojima možda ukus nije profilisan u džez maniru. Treba da se radi na tome da džez postane svakodnevica – objasnio je Stanisavljević.
Pored Fredija Stanisavljevića, inače lead trubača i muzičkog urednika prestižnog beogradskog RTS Big benda, koji predvodi oktet, sastav čine i džez trubač i solista Marko Đorđević, trombonista Nemanja Zlatarev, prekaljeni džez saksofonisti Aleksandar Jaćimović i Ljubiša Paunić i u ritam sekciji pijanista Ivan Aleksijević, kontrabasista Milan Pavković i bubnjar Petar Radmilović. Svi članovi okteta su ujedno članovi i solisti RTS Big benda, ali i veoma aktivni džez muzičari, solisti, koji predvode i svoje sastave

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.