Категорије
СНП

Osim težnji ka evropskim integracijama i većoj demokratizaciji regiona, mlade ljude na Zapadnom Balkanu povezuju i zajednički problemi, a intenzivnija saradnja mladih ključan je korak ka pomirenju i prevazilaženju izazova današnjice, poručio sam na Foruma mladih Zapadnog Balkana koji je 13. i 14. oktobra održan u glavnom gradu Njemačke, Berlin

Organizovan od strane Regionalne kancelarije za saradnju mladih (RYCO), Njemačko-francuske mreže mladih (OFAJ DFJW) i neprofitne asocijacije Burger Europas, a pod okriljem Samita Berlinskog procesa, Forum mladih Zapadnog Balkana okupio je preko 100 učesnika, uključujući predstavnike vlada regiona, predstavnike vlada zemalja Evropske unije i EU institucija, kao i mlade sa Zapadnog Balkana i evropskih zemalja.

Poseban fokus ovogodišnjeg Foruma bio je na obilježavanju desetogodišnjice Berlinskog procesa, što je bila prilika da se osvrnemo na do sada postignute rezultate i sagledamo buduće korake u cilju daljeg unapređenja saradnje mladih u regionu.

Važno je da razumijemo da na izgradnji održivog mira moramo konstantno raditi i da su tu najvažnija komponenta mladi ljudi, kao buduće generacije koje će voditi Evropu.

Ulaganjem u mlade, direktno radimo na jačanju demokratije i podizanju standarda jer su nove generacije kreativna i stvaralačka energija koja donosi novu vrijednost.

Crna Gora u tom pravcu pravi jasne iskorake i vjerujemo da ce biti naredna drzava clanica EU.

Kako bi buduće generacije vodile Evropu pružimo prilike za mlade, obrazovanje, sticanje vještina ali i ukljucivanje u sve procese koji treba da doprinesu razvoju nasih drustava na univerzalnim vrijednostima demokratije i ljudskih prava, a kada je u pitanju Evropa- posebno vrijednostima interkulturalizma dijaloga i tolerancije

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.