Категорије
Актуелно

Berane: Otvorena 11. Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“

Jedanaesta međunarodna Ljetnja škola za mlade diplomate „Gavro Vuković“ otvorena je danas u Spomen kući vojvode Gavra Vukovića u Beranama.

„Uloga i značaj diplomatije u vremenu (dez)integracija i doprinos globalnom miru i bezbjednosti“, glavna je tema ovogodišnje Ljetnje škole na kojoj učestvuje 50 mladih diplomata iz 31 zemlje svijeta.

Ministar vanjskih poslova Srđan Darmanović je podsjetio da smo 2008. godine, kada je organizovana prva ljetnja škola za mlade diplomate, imali predstavnike devet država, a da danas „možemo biti ponosni na činjenicu da je školu do sada uspješno pohađalo 500 polaznika iz 65 država“.

Ocijenio je da memoari koje je Gavro Vuković pisao u kući, koja je već jedanaest godina domaćin mladim diplomatama iz različitih krajeva svijeta, predstavlja ne samo svjedočanstvo crnogorske spoljne politike sa kraja IXX i početka XX vijeka, već i vrijedan putokaz za savremenu crnogorsku diplomatiju.

„Nastavili smo njegovu misiju zalaganja za proaktivno, inicijativno i dinamično vođenje vanjske politike. Crna Gora se, obnavljanjem nezavisnosti, jasno opredijelila za svoj spoljnopolitički kurs – izgradnju društva zasnovanog na principima demokratije i pridruživanje evropskoj i evroatlantskoj porodici država“, kazao je Darmanović.

Ministar vanjskih poslova i trgovine Mađarske Peter Sijarto je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da u Crnoj Gori pozdravi mlade diplomate iz preko 30 zemalja svijeta.

Kazao je da se Evropska unija danas suočava sa brojnim izazovima, istakavši da su zajedništvo i saradnja jedini način da se sa njima uspješno suočavamo. U tom smislu, naglasio je da je politika proširenja među prioritetima Mađarske i da će, na putu ka punopravnom članstvu u EU, nastaviti snažno da podržava Crnu Goru ali i ostale zemlje regiona.

Stalna koordinatorka sistema UN i stalna predstavnica UNDP Fiona Mekluni je kazala da je crnogorska Ljetnja škola za mlade diplomate prevazišla sva početna očekivanja i postala istinski prepoznatljiva širom svijeta.

Govoreći o ulozi i važnosti diplomatije u vremenu (dez)integracija i doprinosu globalnom miru i bezbjednosti, kazala je da „danas postoji jedna stvar koja povezuje sve zemlje i svakog pojedinca, a to je globalna Agenda razvoja do 2030. godine i ciljevi održivog razvoja.

„Moć je u vašim rukama. Vi, nova generacija diplomata, imate sposobnost, ali i odgovornost da pomognete svojim zemljama u ostvarenju globalnih ciljeva održivog razvoja“, poručila je Mekluni.

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić je izrazio zadovoljstvo što su Berene još jednom domaćin mladim diplomatama iz različitih zemalja svijeta, te kazao da su upravo ovakvi forumi prilika da se pošalje jasna poruka da Berane i Crna Gora čvrsto ostaju na evropskom putu i da članstvo u EU nema alternativu.

Crnogorsku Ljetnju školu za mlade diplomate organizuje Ministarstvo vanjskih poslova uz podršku Kancelarije UNDP u Crnoj Gori.

Izvor. Standard

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.