Категорије
Актуелно

Nikšićki odbor SNP-a za obustavu rekonstrukcije doma revolucije optužio lokalnu vlast

NIKŠIĆ – Iz nikšićkog odbora Socijalističke narodne partije za obustavu rekonstrukcije Doma revolucije optužili su lokalnu upravu koja je trebala, a nije, da prati idejni projekat urađen za te namjene.
Prvu fazu radova, koja je počela krajem marta, sredinom juna, obustavila je urbanističko – građevinska inspekcija nakon što su se investitorima, Ministarstvu održivog razvoja i turizma i Direkciji javnih radova, sa pritužbama obratile arhitekte iz projektnog tima „Sadar i Vuga” iz Slovenije, biroa HHF iz Švajcarske i „Arhikona” iz Podgorice. Njihov projekat rekonstrukcije Doma revolucijeje prije više od tri godine izabran kao najbolji na međunarodnom konkursu Ministarstva održivog razvoja i turizma. Arhitekte su navele da se prva faza izvodi mimo projekta, te da, se između ostalog, izvedenim radovima narušava planirani izgled objekta, ali i njegova dalja bezbjednost. Tada su im iz Opštine Nikšić odgovorili da je u međuvremenu predloženo revidiranje idejnog rješenja radi ušteda, ali i da je „bezobrazno” od projektnog tima što za prvu fazu insistira na utrošku od oko 4,5 miliona eura, a iz državnog budžeta za to je opredijeljeno 800 hiljada eura dok će cjelokupna rekonstrukcija objekta prema idejnom projektu koštati oko 11 miliona eura.
Iz nikšićkog odbora SNP-a naglašavaju da je lokalna uprava već odavno uzalud bacila izvjesnu svotu novca na Dom revolucije koji gotovo četiri decenije čeka rekonstrukciju i privođenje namjeni.
– Umjesto što „krajnje bezobraznim“ naziva autore projekta lokalna uprava, odnosno njen prvi čovjek ne kaže da li je „bezobrazno“ angažovati projektne biroe sa strane i za te svrhe izdvajajući desetine hiljada eura, a u sastavu opštine imati specijalizovanu Ageniju za planiranje i projektovanje koja broji više od 650 zaposlenih, i to stručnjaka svih profila sa položenim licencama. Da li je takođe „bezobrazno“ od strane člokalne vlasti angažovati za nadzorni organ firmu „Urbi-pro“ DOO iz Podgorice koja zapošljava četiri inženjera dok Agencija za projektovanje i planiranje u svom sastavu ima na desetine stručnjaka raznih profila koji su sposobni obavljati poslove više složenosti nego što je u konkretnom slučaju vršenje nadzora nad adaptacijom i rekonstukcijom Doma revolucije – pitaju iz SNP-a.
Opština je, ističu iz te partije, krajem 2015. godine privatnom birou za projektovanje platila 13, 7 hiljada eura za izradu glavnog projekta za rekonstrukciju Doma revolucije, a samo godinu kasnije raspisan je međunarodni konkurs i to za izradu idejnog arhitektonskog rješenja za rekonstrukciju i aaptaciju objekta na osnovu kojeg su se doasadašnji radovi i izvodili.Iz SNP-a pitaju lokalnu vlast i da li je „bezobrazno“ poslije revizije projekta koji je izvršila opštinska Agencija i sačinjenog izvještaja koji je pozitivno ocijenjen, odstupati od projekta a pri tom i ne obavijestiti arhitekte.
– Da li je „bezobrazno“ međunarodni tim stručnjaka iz Ljubljane, Bazela i Podgorice prvo nagraditi za najbolje idejno rješenje za rekonstrukciju i adaptaciju Doma revolucije, a zatim bez njihove saglasnosti odstupati od njihovog projekta zarad, najvjerovatnije, želja onoga koji je bacio oko na ovaj objekat i koji će gazdovati rekonstruisanim zdanjem. Da li je „bezobrazno“ od strane prvog čovjeka Opštine što je nezakoniti primio u radni odnos svoga sina i to u Agenciji za planiranje i projektovanje, a poslove nadzora i projektovanja povjeriti fizičkim i pravnim licima – naglašavaju iz nikšićkog SNP-a.
„Bezobrazno“ je, navode iz te stranke, što lokalna vlast ugrožava bezbjednost Doma revolucije u kojem je u protekom periodu tragičpno život okončalo čak 16 lica. Uz sve, ističu iz SNP-a, u pripremi početka prve faze radova Opština je ispred Doma revolucije uklonila17 manjih privatnih poslovnih objekata zbog čega je bez posla ostalo oko 50 radnika.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.