Категорије
Друштво

Izložba u čast Veljka Vlahovića

Istorijski muzej Crne Gore najavljuje otvaranje izložbe „Na strani pravde i slobode – Legat Veljka Vlahovića’’ u četvrtak, 19. jula sa početkom u 19 sati, u CGU “Miodrag Dado Đurić”.

Taj muzej ima čast da čuva zaostavštinu velikana i narodnog heroja Veljka Vlahovića, koja će po prvi put biti izložena u javnosti, izuzev odlikovanja koje se nalaze u Stalnoj postavci Istorijskog muzeja.

Izložba će svjedočiti o svim važnijim periodima Veljkovog života, o njegovom političkom angažmanu, partijskom i državničkom radu.

Kustostkinje izložbe, istoričarka Božena Miljić i istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić žele da crnogorskoj javnosti ispričaju priču o Veljku kao čovjeku, stvaraocu i misliocu.

Izložba će biti koncipirana hronološki i tematski, i sa više aspekata osvjetljavaće izuzetnu ličnost ovog velikana. Pored mnoštva fotografija, posjetioci će moći da vide Veljkova lična dokumenta, rukopise, privatne predmete i namještaj.

“Želja nam je da predstavimo zanimljive i vrijedne eksponate, koje posjetioci do sada nijesu bili u prilici da vide. Čineći dostpunim građu i predmete široj javnosti i mlađim generacijama, ova izložba je dobar podsjetnik na one koji su svojom borbom i svojom radom zadužili našu zemlju, a Veljko Vlahović se, bez sumnje, ubraja u takve ljude“, rekla je kustostkinja Istorijskog muzeja, Božena Miljić.

Na svečanom otvaranju govoriće direktorica Narodnog muzeja, Anastazija Miranović, rukovoditeljka Istorijskog muzeja Ljiljana Karadžić i kustostkinja Božena Miljić, navodi se u saopštenju Narodnog muzeja.

Izložba će biti otvorena do 10. septembra.

Izvor; FOSMedia

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.