Категорије
Друштво

Vlada i DPS se ponovo spremili da građanima otimaju imovinu

Pripremljene izmjene zakona o eksproprijaciji kojima je omogućeno da se uđe u privatni posjed, a da žalba sudu ne odlaže izvršenje. EU prije tri godine upozorila na poštovanje Ustava i niza međunarodnih dokumenata

Demokratska partija socijalista (DPS) predala je u skupštinsku proceduru izmjene i dopune Zakona o eksproprijaciji čija je suština da država može po hitnom postupku oduzeti privatnu imovinu i ući u njen posjed uz isplatu naknade za koju Vladina komisija odredi da je pravična. Ako vlasnik privatne imovine nije zadovoljan naknadom može se žaliti sudu, ali žalba ne odlaže rješenje da država uzme imovinu.

Postojeće zakonsko rješenje je da država ne može ulaziti u posjed privatne imovine ako je vlasnik sudu izjavio žalbu zbog naknade koja mu je namijenjena za tu imovinu. Novim predlogom Vlada pokušava, preko DPS-a, da progura istovjetno rješenje koje je pripremila 2015. godine, ali joj tada nije pošlo za rukom da prekrši Ustav i počne da uzima imovinu od građana, jer nije imala potrebnu većinu u parlamentu.

Formalni predlagači novog zakona, iza kojih se krije Vlada, su grupa poslanika DPS -a Predrag Sekulić, Marta Šćepanović, Jovanka Laličić, Željko Aprcović i Nikola Rakočević, od kojih “Vijesti” juče nijesu uspjele da dobiju objašnjenje o njihovom predlogu.

DPS predlaže da se postupak eksproprijacije definiše kao hitan, da visinu pravične naknade utvrđuje petočlana komsija koja će imati tri člana koji su vještaci odgovarajuće struke, kao i da Vlada u roku od mjesec (sadašnje rješenje dva mjeseca) donosi odluku o utvrđivanju javnog interesa. Novina je da će se odluka Vlade objavljivati u Službenom listu.

Predlaže se da država može ući u posjed nepokretnosti i prije pravosnažnosti rješenja o eksproprijaciji (ali ne prije izvršnosti tog rješenja), ako je to neophodno zbog hitnosti realizacije postupka eksproprijacije ili sprječavanja nastupanja znatne štete. Žalba građana sudu na ovakvu odluku ne odlaže njeno izvršenje.

Predlaže se brisanje članova 53,54,55 i 56 iz postojećeg zakona kojima se definišu postupci koji slijede ako vlasnik nije zadovljan naknadom koja mu se dodjeljuje, a pokušavaju se izmjenama i suspendovati odredbe Zakona o vanparničnom postupku kojima se uređuje obrađivanje naknade.

Izvor. Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.