Категорије
Култура

CETINJE: Tradicionalne igre i pjesme pod Orlovim kršem

Narodni plesovi, kostimi i napjevi, iz raznih krajeva Evrope i Evroazije, učiniće Cetinje centrom igre od 27. do 30. jula, kada će biti održan 12. Međunarodni festival folklora.

Kulturno-umjetničko društvo „Njegoš“ je tradicionalno domaćin događaja koji se održava na Cetinju od 2000. godine. Za to vrijeme Cetinje i ansambl „Njegoš“ ugostili su na hiljade učesnika i gostiju koji su imali priliku da uživaju u plesovima i upoznaju se sa tradicijom, kulturom i stvaralaštvom naroda iz okruženja i svijeta.

Kroz godine festival je mijenjao formu, ali ne i suštinu. Do 2003. godine održavan je kao crnogorski festival folklora, da bi od 2004. do 2008. godine podigao ljestvicu i, pod pokroviteljstvom Svjetske organizacije folklornih festivala i tradicionalne umjetnosti CIOFF, poprimio internacionalni karakter.

Cetinjski festival folklora se nalazi u zvaničnom kalendaru CIOFF-ovih festivala za 2008, 2009. i 2010. godinu. Po završetku festivala 2008. godine, organizatori su iz praktičnih razloga donijeli odluku da manifestacija bude održana svake druge godine, što je praksa velikih centara kada su ovakvi događaji u pitanju.

Festival, između ostalog, govori o visokim kulturnim standardima koji uživaju podršku kako Prijestonice Cetinja, tako i države Crne Gore. Ova ugledna manifestacija okuplja najznačajnije folklorne ansamble iz zemalja, koje su kao svoje predstavnike uputile nacionalne članice CIOFA.

Ovogodišnji, 12. festival folklora CIOFF „Cetinje 2018“ koncipiran je tako da bude dostupan različitoj publici, a prije svega poklonicima tradicionalne umjetnosti, folklornih plesova, izvornih i autohtonih igara i pjesama, koji predstavljaju dokaz o identitetu jednog naroda. Takve publike u Crnoj Gori ima mnogo, o čemu svjedoči puna Ljetna pozornica za vrijeme trajanja festivala.

Pored domaćih učesnika, Prijestonica će ugostiti ansamble iz šest zemalja – Turske, Poljske, Češke, Bugarske, Makedonije, Hrvatske. Ovakav sastav ansambala i predviđeni program garantuju da će festival biti atraktivan posjetiocima pod Orlovim kršem.

Cilj festivala je, prije svega, očuvanje tradicije, kulturnog nasljeđa i bogatih tradicionalnih folklornih igara, a time i promovisanje kulturne razmjene između zemalja učesnica. Od neprocjenjivog značaja je kulturno povezivanje regije putem folklornih grupa i kulturnih udruženja, ali i drugih oblika tradicionalnog okupljanja kao mjesta prelamanja narodnog življenja u okruženju i van njega. Time se razvija i kulturni turizam, jer folklorno stvaralaštvo je turističko kulturni potencijal.

Želja organizatora je da festival okupi različite generacije i profile ljudi, a prije svega da podstakne društvo da ujedinjenim snagama uči i gradi svoju kulturu i tradiciju.

KUD „Njegoš“ organizuje festival uz finansijsku podršku Prijestonice Cetinje, Turističke organizacije Prijestonice Cetinje i Ministarstva kulture.

Izvor: MNEMagazin

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.