Категорије
Култура

Otvoren prvi IFF Porto Montenegro 2018

Prvi Internacionalni modni festival Porto Montenegro 2018. otvoren je sinoć u Pomorskom muzeju Porto Montenegra izložbom skica italijanskog kreatora visoke mode Renata Balestre. Kroz projekat ,,Fashion is culture“ (Moda je kultura) predstavljeno je više od 80 njegovih skica kostima rađenih za opere ,,Cindarella“ (postavke na Brodveju i Beogradskoj operi), ,,Rozenkavalier“ i ,,Turandot“, zatim uniformi, haljina rađenih za ples, revije i filmove i njegovih fotografija. Pored skica stajale su manekenke u haljinama posebne nijanse plave nazvane ,,blu Balestra“.
– Velika je čast biti na prvom internacionalnom festivalu u Porto Montenegru. Ovoga puta nije sa velikom revijom, već skicama, drugačijim mojim umjetničkim izrazom. One predstavljaju različite aspekte moje karijere i prikazuju kostime za operu, pozorište, ples, kostime sa modnih revija. Ova izložba je predstavljena u Italiji, a sljedeća stanica je Monte Karlo. Veoma sam srećan što prvi put skice izlažem u Crnoj Gori – rekao je Balestra.
Direktorica agencija ,,Fabrika“ Vesna Mandić istakla je da je Renato Balestra ,,jedan od najvećih živih kreatora, pravi umjetnik, esteta, čovjek koji svaku ženu čini šik i besprekorno elegantnom“, nazvavši ga i velikim prijateljem Crne Gore.
– Nije umjetnost samo ono što on stvara, umjetnost su njegove skice – rekla je Mandić.

Mandić je bila zadovoljna otvaranjem.
– Mi smo mislili da ćemo u narednih nekoliko godina imati pravi svjetski modni festival, ali, imamo ga već prve godine. Tu će biti puno divnih modnih revija, imamo veliki broj stranih novinara, imamo inostrane blogere, tako da će Porto Montenegro ovih dana biti u pravom smislu riječi svjetski centar modnog i lajfstajl dešavanja – istakla je Mandić za MNE magazin.
Izložba Balestrinih skica biće otvorena do 8. avgusta.
Večeras će najnovije kolekcije predstaviti NJ.E. Šeika Hend Fajsal al Kasemi i Lakvan Smit u ,,Syncho“-u u Porto Montenegru.
Organizator je agencija ,,Fabrika“.

Izvor: MNEMagazin

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.