Категорије
Друштво

Simboli koji propadaju: Hoteli prazni, a mogli bi da rade

Predsjednik Opštine Plužine sumnja da je Budvanska rivijera hotel Piva kupila pod pritiskom Vlade kako bi se riješio problem oko 140 zaposlenih

Crna Gora je od kraja 2016. do danas dobila četrdeset novih hotela uglavnom na primorju, dok su postojeći u gradovima centralnog i sjevernog dijela zemlje uglavnom zatvoreni, srušeni ili rade sa smanjenim kapacitetima.

Ovi hoteli su nekada bili simboli malih gradova, što govore i njihova imena – Piva u Plužinama, Zeta u Danilovgradu, Planinka na Žabljaku. Sva tri su privatizovana, a iako iz sezone u sezonu bilježimo sve veći broj turista, već godinama ne otvaraju vrata.

Hotel Piva prestao je sa radom 2011. godine. 2012. kupila ga je Budvanska rivijera, a od tada do danas ova vrata su zatvorena.

Predsjednik Opštine Mijuško Bajagić vjerovao je da će tada Plužine dobiti reprezentativan objekat, kakav je nekad bio, a danas sumnja da je Budvanska rivijera hotel Piva kupila pod pritiskom Vlade kako bi se riješio problem oko 140 zaposlenih.

„To 300 hiljada koje je Budvanska rivijera isplatila tada nijesu neke pare, a riješili su problem sa radnicima. Razvoj turizma bilo koje opštine, ako nema nema dobre hotele i smještajne kapacitete, ne može se očekivati da bude na nivou kakav bi trebalo da bude“, kaže Bajagić.

To što hotel Piva godinama ne radi, predstavlja veliki problem Pivljanima.

„Mi nemamo ovdje ni svadbe, ni slave, ni bilo kakve veće manifestacije, ni dana mature. Naši se momci, iako rijetko, vjenčavaju, žene i svadbuju u Nikšiću i drugim iznajmljenim objektima iako je ovaj objekat kapaciteta preko 200 gostiju“, ističe Mirko Vuković, odbornik u SO Plužine.

Iz Budvanske rivijere kažu da su kupovinom hotela imali ideju da povežu ponudu juga i sjevera, a da ih je u tome spriječilo ulaganje u pet hotela na primorju.

„Menadžment Grupacije je u prethodnom periodu uložio napor da se pronađe najbolje rješenje i model koji će na neki način staviti ovaj hotel u funkciju i time doprinijeti razvoju Plužina. Hotelska grupa je u dva navrata raspisivala tendere za prodaju hotela, na kojima nije bilo zainteresovanih kupaca“, navode iz Budvanske rivijere.

I bivši radnici hotela Piva vjerovali su da će, dolaskom Budvanske rivijere, hotel proraditi.

„Nekad je hotel radio, zapošljavao 140 radnika. Uvijek je bio pun kao i svi naši objekti, ali radila su i okolo preduzeća. Ja mislim da bi hotel i danas radio dobro“, kaže Milomir Doderović.

I hotel Zeta predstavlja veliki problem Danilovgrada. Zatvoren je 2005. godine, privatizovan godinu kasnije, a posljednji vlasnik je Podgoričanin Milorad Skrobanović.

„Stupila sam u kontakt sa vlasnikom koji je kupio hotel Zeta. Narednih dana ću imati sastanak sa njim kako bismo definisali, napravili sporazum i da bih obavijestila Skupštinu da li ima namjeru da ulaže ili ne da bi mi znali šta da radimo, jer ovakvo stanje je crna tačka Danilovgrada“, kaže predsjednica Opštine, Zorica Kovačević.

Novoizabrana predsjednica Danilovgrada vjeruje da hotel, pored koga svakodnevno prođe veliki broj turista prema Ostrogu i Ždrebaoniku, može da radi.

Sličnu sudbinu sa Pivom i Zetom dijeli nekadašnji simbol Žabljaka, hotel Planinka, koji već drugu ljetnju sezonu zaredom nije otvorio vrata turistima, a vlasnik HTP Primorje iz Tivta još uvijek nije započeo dugonajavljivanu rekonstrukciju.

Izvor: Vijesti.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.

shares