Категорије
Друштво

SO Herceg Novi: Da Vlada preuzme finansiranje zarada osoblju Bolnice

bty

Nakon dvoipočasovne rasprave na vanrednoj Skupštini u Herceg Novom, o alarmantnoj situaciji u Opštoj privatnoj bolnici Meljine, pune politikanstva i demagogije, iskristalisala su se tri novo-stara zaključka o kojima su se odbornici javno izjašnjavali.

Sa 17 glasova vladajuće koalicije usvojen je zaključak Dragane Stanišić iz SNP-a, da Skupština opštine predloži Vladi Crne Gore da pored finansiranja izvršenih usluga, preuzme i finansiranje zarada zaposlenih do okončanja sudskog spora sa Atlas grupom, kao i da predloži Skupštini Crne Gore donošenje lex specijalisa kojim bi bili stvoreni pravni uslovi za rješenje problema Bolnice Meljine.

Potrebnu većinu nijesu dobila dva zaključka odborničkog kluba DPS-a, da Opština opredijeli jedokratnu pomoć za isplatu dvije mjesečne plate zaposlenima u Bolnici Meljine, zbog javnog interesa nastavka nesmetanog funkcionisanja zdravstvene ustanove. Takođe nije prošao ni zaključak da Opštna Herceg Novi prati dešavanja u Bolnici i najmanje jednom u 3 mjeseca organizuje SO na tu temu.

Obrazloženje Slobodana Radovića Kruša da je DPS bio uzdržan oko prvog zaključka, jer Vlada ne može prihvatiti da finansira plate privatnoj ustanovi, a onda i predsjedika Skupštine, Miloša Bigovića da je on bio uzdržan oko predloga DPS-a da Opština obezbijedi 2 plate osoblju, jer se ne smije dozvoliti da neko ko se zadužio sa 100 miliona eura na takav način ispravlja greške, dovoljno govori o odnosu pema ovoj ustanovi, moći i nemoći lokalne vlasti da spasi Bolnicu.

Inače, vanredna Skupština je počela ocjenom predsjednika dr Miloša Bigovića da je nedolazak pozvanih predstavnika Vlade, Atlas grupe i menadžmenta Bolnice,  “krajne neodgovorno, neprofesionalno i neljudski”, ali ne prema odbornicima, već prema građanima Herceg Novog. Podsjetio je da je, bez obzira ko je u Opštini bio na vlasti, grad imao uvijek jedinstven stav i podržavao zaposelne u Bolnici. Tako je i 2015. godine, kada je DPS bio u vladajućoj koaliciji sa Izborom usvojeno jednoglasno niz zaključaka kojima je zatraženo da Bolnica bude u sistemu javnog zdravstva i da se raskine ugovor sa Atlas  grupom.

Odbornici vlasti ukazivali su da je prodavac Vojne bolnice “namigivao” Atlas grupi prilikom potpisivanja ugovora, kojeg ni u čemu nije ispoštovao. Vlada je po više osnova iz ugovora mogla da aktivira činidbenu garanciju i raskine ugovor, ali je “namigivala investitoru čitavih deset godina i sada se nalazimo u ovoj situaciji”, kazala je dr Tamara Vujović (Demokrate).

Milorad Ivanović (Izbor) rekao je da iako lokalna uprava nema veze sa bilo kojom privatizacijom u Herceg Novom, treba da najoštrije zatraži da Vlada otkloni sve izvjesniju opasnost od nestanka Bolnice. Njenim nestankom građanima bi bilo oduzeto ustavno pravo na zdravstvenu zaštitu.

Maja Bakrač (DPS) podsjetila je da je na inicijativu njene partije pokrenuta vanredna Skupština, da izlazak na ulicu odbornika nije način za rješenje statusa Bolnice, te da je dva puta u državnom parlamentu tražila da se pomogne ustanovi. Ustvrdila je da Vlada radi sve što je u njenoj nadležnosti da sačuva Bolnicu i pored ostalog donijela privremenu odluku o njenom uključivanju u javni sistem zdravstva. Pokrenula je raskid ugovora sa Atlas grupom, a svakog mjeseca država uplaćuje Bolnici 100 hiljada eura, što nije dovoljno…  Zamjerila je što Opština ne vidi prioritete i izdvaja novac za boks mečeve i crkvene manifestacije umjesto za pomoć osoblju Bolnice.

Njoj se priklonila i Nada Karadžić (DPS), ukazujući da su trenutno najveći problem Bolnice zarade.

Mirko Džuović (Demokrate ) i Jovan Subotić (Novska lista) kritikovali su odnos Vlade prema Hreceg Novom koji je za Podgoricu “sociološki eksperiment”:

– Najviše me pogađa što odluke da odbijaju dijalog donose ljudi koji se ne liječe u Crnoj Gori kada im to treba – kazao je Subotić.

Andrija Radman (DPS) demagogiju je upravo pripisao aktuelnoj vladajućoj koaliciji. Jer, rebalansom Opština može obezbiejditi sredstva za radnike Bolnice, a to je u interesu grada. Podsjetio je da je to činila prethodna vlast, kada je trebalo obezbijediti prostor za boravak najmlađih i to bez reklamerstva.  Dok sudske instance ne riješe spor bolnica mora biti u funkciji:

– Može se sve ako se hoće, ako se neće, onda pričamo o namigivanju i demagogiji – poručio je Radman.

Uslijedila je njegova replika sa Milošem Bigovićem, koji se saglasio sa Radmanom da se sve može kada se hoće, zato se čudi što Vlada neće da pomogne. Dokumentovao je dopisima “prebacivanje odgvornosti” za Bolnicu sa Savjeta za privatizaciju na Ministarstvio zdravlja, pa oni na Ministarstvo finansija i tako u krug.

Nevena Keković (DPS) podsjetila je da su rješenje za Bolnicu nudile Demokrate u predizbornoj kampanji, a sada ga nemaju, a to je bio izborni štih i drugih partija iz vlasti.

Na sve je prilično razočarano reagovala predsjednica Sindikata Bolnice Slavica Drobnjak, očekujući da odbornici budu realniji. Brine je što se ispolitizovala teška situacija u ustanovi. Kazala je da znaju da Opština nema mogućnosti da finansijski pomogne, ali da su iz Sindikata tražili od Vlade da se uključi u rješavanje statusa ustanove i lokalna uprava.

– Zajednički treba da idemo ka očuvanjiu institucije od značaja za grad i građane. Mi se bavimo liječenjem i nemamo ni politički, niti nacionalni, niti bilo kakav drugi uticaj. Stavili smo plate na drugo mjesto u zahtjevima, jer prvo treba sačuvati instituciju. Ministarstvo je pozitivno odgovorilo i tokom iduće sedmice očekujemo neka rješenja – kazala je Drobnjak i zamolila odbornike da ne koriste Bolnicu za ubiranje političkih poena..

Tatjana Fanfani (SD) priznala je da je nedolazak pozvanih neodgovoran čin koji govori o njima samima, jer, “na kraju ćemo ipak dočekati rješenje iz Vlade Crne Gore”. Saglasna je sa predlozima Slobodana Radovića da ipak treba pomoći radnicima, kao zahvalnost Opštine prema njehovom trudu i zalaganju.

U završnoj riječi predsjednik Opštine Stevan Katić ustvrdio je da se potvrđuje  maćehinski odnos države prema Hreceg Novom. Jer, ugrožen je opstanak Bolnice.:

– Ne znači ništa radnicima jedna plata ili dvije, jer je neko 10 godina tolerisao loše stanje. Bolnica je puna tereta i ograničenja, a to je vlasniku dozvoljavao neko iz države. Trebalo bi predložiti lex spcialis u državnom parlamentu da Bolnica postane dio javnog zdravstva, do rješavanja spora sa Atals grupom, da Vlada preuzme sve zaposlene Bolnice i da se ne čeka 20 godina do okončanja sudskog spora – kazao je Katić, upozoravajući da je stanje i u drugim Bolnicama javnog zdravstva veoma loše.

Na to je Andrija Radman zamjerio Katiću na demagoškom pristupu, jer savjetuje šta Vlada treba da uradi izbjegavajući što bi mogla da uradi Opština.

Izvor: Radiojadran

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.