Категорије
Култура

Andrićeva Nobelova nagrada prvi put u Crnoj Gori

Posjetioci Kuće nobelovca u Herceg Novom moći će sredinom avgusta prvi put u Crnoj Gori da vide autentičnu Nobelovu nagradu za književnost koju je Ivo Andrić dobio 1961. godine.

Manifestacija Dani nobelovca u Herceg Novom biće održani od 17. do 19. avgusta u Kući Andrića, čime se nastavljaju umjetnički programi u zdanju kulture na Toploj koje je ovoga ljeta otvoreno u rekonstrukciji.

„Prvi put u Crnoj Gori posjetioci Kuće nobelovca imaće jedinstvenu priliku da u Andrićevom domu vide autentičnu Nobelovu nagradu za književnost koju je „za epsku snagu kojom je oblikovao motive i sudbine iz istorije svoje zemlje“ dobio 1961. u Stokholmu“, kaže se u saopštenju.

Nobelova nagrada, koja se sastoji od zlatne medalje i povelje, biće izložena tri dana, i dio je izložbe „Pisac, diplomata i nobelovac“ u okviru koje će do kraja avgusta biti predstavljene i Andrićeva diplomatska uniforma, diplomatski kofer i pasoš.

Pored ovih muzealija, u prizemlju kuće, na mjestu gdje se i nalazila do 1968, biće postavljena slika hercegnovskog slikara Voja Stanića „Barka“ koja krasi Andrićevu radnu sobu u njegovom Spomen-muzeju u Beogradu. U programu će učestvovati dramski umjetnik Vojin Ćetković.

Drugog dana, 18. avgusta, u okviru programa Andrićevi predjeli, Ćetković će izvesti dio iz predstave Prokleta avlija.

Programi počinju u 21 sat, a ulaz je slobodan, saopšteno je iz hercegnovske opštine.

Programi se održavaju u organizaciji Opštine Herceg Novi, Ministarstva spoljnih poslova Srbije, Konzulata Srbije u Herceg Novom, Muzeja grada Beograda, Sekretarijata za kulturu i obrazovanje, Turističke organizacije Herceg Novi i Javne ustanove kulture Herceg fest.

U Kući Andrića i dalje je u toku izložba „Andrić pisac i/ili diplomata“ koju je od 17. jula vidjelo više hiljada posjetilaca, kao i knjiga Vladimira Roganovića „Andrić u Herceg Novom“ u izdanju Opštine Herceg Novi i Balkankult fondacije.

Otvaranjem Kuće nobelovca Iva Andrića u rekonstrukciji Herceg Novi je počeo proces piščevog „povratka“ kroz sjećanje na njegovo djelo i ličnost i na njegove „hercegnovske godine“.

Taj će povratak u punom vidu biti dovršen 2020. godine, kada će Grad, uz podršku EU i IPA projekta „CO-Co Tour“, dobiti potpuno restauriranu kuću literature i kulture kao reprezentativno mjesto za kulturnu, umjetničku i turističku ponudu grada.

Izvor: FOSMedia

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.