Категорије
Друштво

Opština Plužine donosi dvije odluke za poljoprivrednike sa svog područja

Novčana pomoć podstrek za stočare

Na sjednici koja će se održati u ponedjeljak, odbornici plužinske opštine razmatraće nove odluke kojima bi trebalo da se pomogne stočarima s ovog područja. Ukoliko donesu odluke za podršku prerađivačima mlijeka i nadoknade štete za uginuće grla, Opština Plužine biće prva u Crnoj Gori koja će iz sopstvenog budžeta dodatno novčano podržavati poljoprivrednike na svojoj teritoriji. Predloženim rješenjima poljoprivrednici, odnosno stočari u Pivi imaće novčanu podršku prilikom uginuća grla, kao i oni koji se bave preradom mlijeka, a osnovni uslov im je da imaju registrovana poljoprivredna gazdinstva na teritoriji Plužina. Prilikom uginuća grla tzv. prirodnim hazardom, odnosno uslijed napada divljih životinja, udara groma, zaraznih i drugih bolesti, kao i komplikacija prilikom teljenja, jagnjenja ili jarenja stoke, u zavisnosti od vrste grla pivski stočari će dobijati iznose od 50 pa do 500 eura koliko je predviđeno za uginulo odraslo goveče, ali najviše jedno grlo po gazdinstvu. Iz opštinskog budžeta iznos od 300 eura predviđen je za uginulo tele, najviše dva grla po gazdinstvu, za jednu uginulu ovcu je 60 eura, a isplaćivaće se za najviše deset grla, dok je isplata od 10 eura predviđena za uginuli kozu i to za najviše deset grla po gazdinstvu. Pomoć se ne daje za osigurana grla kao i za grla stoke uginula prirodno ili krivicom vlasnika.
– Upadi vukova, medvjeda, udari groma, komplikacije prilikom teljenja, jagnjenja i jarenja, zarazne bolesti utiču na smanjenje broja grla stoke, a samim tim negativno utiču i na razvoj poljoprivrede u Opštini. Predlog Odluke je u skladu sa strateškim opredjeljenjem razvoja Opštine u smislu preduzimanja mjera motivacije vlasnika poljoprivrednih gazdinstava da nastave sa uzgojem i razvojem stočarstva kao strateške grane privrede kao i mjera za smanjenje negativnih migracionih kretanja. Uvođenjem jednokratne pomoći za uginula grla pruža se sigurnost u pogledu dobijanja pomoći po izgubljenom grlu kako bi se šteta smanjila, navedeno je u predlogu odluke koju je potpisao predsjednik Opštine Plužine Mijuško Bajagić.
Registrovani individualni proizvođači sa prebivalištem na području ove opštine koji se bave preradom mlijeka takođe će dobijati novačnu podršku iz lokalnog budžeta. Tom odlukom, čiji je takođe Bajagić predlagač, oni koji dnevno prerađuju od 50-100 litara mlijeka od grla u njihovom vlasništvu na poljoprivrednom gazdinstvu, dobijaće mjesečno 150 eura. Podrška se uplaćuje tromjesečno za prethodna tri mjeseca nakon priloženog nalaza ovlašćene laboratorije za kvalitet proizvoda o usaglašenosti uzoraka sa mikrobiološkim zahtjevima kvaliteta sirovog mlijeka.
– Podrškom individualnim poljoprivrednim proizvođačima koji prerađuju od 50 do 100 litara sirovog mlijeka dnevno od sopstvene stoke na poljoprivrednom gazdinstvu Opština želi podržati lica koja su odlučila da im osnovni izvor prihoda bude poljoprivreda, jer prerada do 50 litara dnevno može biti dopunska djelatnost gazdinstva, obrazloženo je u predlogu Odluke.

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.