Категорије
Актуелно

Sumnjivo zapošljavanje savjetnika u skupštini Crne Gore

Savjetnik potpredsjednika Skupštine Crne Gore Branimira Gvozdenovića je funkcioner DPS-a iz Budve Nikola Divanović, koji je ranije optužen za izvršenje krivičnog djela uništenje i oštećenje kulturnog dobra

Funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) iz Budve Nikola Divanović, koji je ranije optužen za izvršenje krivičnog djela uništenje i oštećenje kulturnog dobra, savjetnik je potpredsjednika Skupštine Crne Gore Branimira Gvozdenovića.
To se može vidjeti u zvaničnim podacima službe Skupštine Crne Gore i ranijim podacima kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva (ODT). Agencija za sprečavanje korupcije (ASK) bilježi da je Divanović imenovan za savjetnika 4. decembra 2017. godine. U imovinskom kartonu budvanskog funkcionera piše da je u decembru prošle godine primio platu od 998 eura, a u podacima Skupštine Crne Gore može se vidjeti da je u julu 2018. godine Divanović primio platu od 1.002 eura.
U novembru 2016. godine iz kotorskog Osnovnog državnog tužilaštva obavijestili su javnost da su podigli optužnicu protiv Nikole Divanovića, tadašnjeg sekretara Sekretarijata za gradsku infrastrukturu i ambijent Opštine Budva, zbog krivičnog djela uništenje i oštećenje kulturnog dobra iz člana 253 a Krivičnog zakonika Crne Gore.
Mjesna zajednica Stari grad Budva 2015. godine podnijela je krivičnu prijavu protiv Divanovića, zbog “devastacije gradskih bedema” postavljanjem novogodišnjih ukrasa, iluminacije ”DNK”, rad dizajnera Karima Rašida.
Sadašnji savjetnik Branimira Gvozdenovića u više navrata je demantovao da je iluminacija oštetila starogradske bedeme.
Rašidova iluminacija, prije nego što je uklonjena sa bedema, bila je u obliku dvostrukog niza svijetlećih cijevi dužine 250 metara, postavljena na metalne držače dužine oko metar i po, koji su učvršćivani šrafovima u kamene zidine stare nekoliko vjekova.
– Podnosimo krivičnu prijavu u skladu sa Zakonom o zaštiti kulturnih dobara protiv sekretara Sekretarijata za infrastrukturu i ambijent Opštine Budva. Neovlašćeno, bez odobrenja Uprave za kulturna dobra, nestručno i neestetski je izbušio preko hiljadu rupa u budvanskim bedemima da bi fiksirao gvožđe, držače novogodišnje dekoracije. Na taj način je stvorio uslove za prodor vode u tkivo zida i njegovo razaranje. Vlaga u zidnoj masi ugrožava stabilnost zida, degradira nosiva svojstva kamena, ona je razgrađujući faktor zidova od kamena protiv koga se konzervatorska nauka vjekovima bori. Samovoljno ponašanje, bez stručne konsultacije i odobrenja nadležne institucije Zakon dovodi u ravan krivične odgovornosti i insistira na dovođenju oštećenog kulturnog dobra u pređašnje stanje – pisalo je u krivičnoj prijavi budvanske mjesne zajednice.
Istakli su da su bedemi grada Budve registrovano kulturno dobro, sa tragovima od drugog do 15 vijeka nove ere, a da su bedemi današnji izgled dobili 1495. godine.
Divanović je na jednoj od konferencija za novinare ranije saopštio da je Rašidov DNK ostvario zacrtanu misiju.
– Nisam očekivao apsolutno razumijevanje tog projekta, ali nekada morate rizikovati da bi ste izazvali buru efekata i iz toga izvukli nešto dobro. U tom smislu ova iluminacija je ispunila svoj cilj, ona je ostvarila misiju – kazao je ranije Divanović.
M.V.- Vl.O.

Mitrović: Očekujem obavještenje od ODT

Krivičnu prijavu protiv Divanovića u ime Mjesne zajednice Stari grad podnio je Slobodan Mitrović. On je „Danu“ kazao da kao podnosilac prijave ne zna šta se dalje dešavalo sa optužnicom.
– Očekujem od ODT Kotor da me obavijeste šta se desilo sa optužnicom. To bi bio red. Smatram da se očigledno radi o sasvim jasnom slučaju kad je u pitanju odgovornost Divanovića – rekao je Mitrović.

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.