Категорије
Култура

U Budvi počeo književni festival „Ćirilicom”

Nastupom ženske vokalne grupe „Harmonija” i predstavljanjem trećeg broja „Paštrovskog almanaha”, u Budvi, u organizaciji Narodne biblioteke i Udruženja izdavača i knjižara Crne Gore, na sceni između crkava u Starom budvanskom gradu, počeo je drugi Festival književnosti „Ćirilicom”.
Otvarajući ovu kulturnu manifestaciju, predsjednik Skupštine opštine Budva, Đorđije Vujović je kazao da će i ovogodišnji književni festival, okupiti, najznačajnije pisce, pjesnike, eseiste, ali i eminentne naučnike, lingviste i teoretičare književnosti.
-Značaj ove manifestacije za Budvu, kulturni život grada i njenu turističku ponudu je višestruk, a nedvosmisleni cilj je, očuvanje naše književne istorije i baštine. Festival „Ćirilicom”, mora da skrene pažnju javnosti i otvori naučnu javnu devatu, o milenijumski starom pismu, na kojem su ispisani počeci naše pismenosti – kazao je Vujović, ističući, da se Ustavom zagarantovana ravnopravnost ćirilice, grubo krši, u zemlji, u kojoj je ćirilica do skoro, do prije nekoliko decenija bila sveprisutna, a danas je ima sve manje.
Predsjednik Savjeta JU Narodna biblioteka Budva dr Predrag Zenović je istakao da je književni festival „Ćirilicom”, važna manifestacija, i da je duh koji ona zagovara važan.
Ovih dana, kazao je on, bilo je određenih pokušaja, da se na naki način, stavi sjenka na to što mi radimo. U tom duhu, ja bih rekao, da nikome ko se služi razumom, nije potrebno dodatno objašnjavati, da je ćirilica naše zajedničko dobro i da je ona u multikulturalnom kolažu naše zemlje, dodatna vrijednost i ljepota.
-Znači, ćirilica je opšte dobro, kao dio naše kulturne baštine i zato ona ima pravo da bude zaštićena i što više korišćena, kazao je pored ostalog dr Predrag Zenović.
Govoreći o trećem broju „Paštrovskog almanaha”, pjesnik Radomir Uljarević je istakao, da ova vrijedna knjiga, sadrži toliko najrazličitijih podataka i u njoj se iz različitih uglova prikazuje prostor Paštrovića.
U Paštrovski almanah broj tri, kazao je Uljarević, nalaze se interdiscipokinarna, intelektualna poniranja u fenomen paštrovske baštine prošlosti i sadašnjosti, a toliki broj kvalitetnih i kompetentnih autora, teško je i nabrojati.
-Tekstovi u ovoj vrijednoj knjizi, zavrjeđuju ogromno povjerenje i poštovanje. To je sveobuhvatni pogled na istoriju i kulturu paštrovskog kraja, u paštrovsku izuzetnost i posebnost i sve ono, našto su Paštrovići sa razlogom ponosni i što čuvaju, kao svetinju – kazao je, pored ostalog, Uljarević.
Glavni urednik „Paštovskog almanaha”, dr Miroslav Luketić je kazao da je paštrovski kraj, uvijek baštinio ćirilicu kao temeljno pismo, te da je na stotine paštrovskih isprava napisano na ćirilici.
-Ćirilično pismo je Ustavom Crne Gore zagarantovano i ravnopravno sa latiničnim, ali je druga stvar, što se ono pokušava omalovažiti i staviti po strani – rekao je dr Luketić.
U Budvi počeo književni festival

Bogat program

Trećeg dana Festivala književnosti „Ćirilicom“ na Trgu između crkava u Starom budvanskom gradu, u subotu, 25. avgusta, u 21 čas, biće održano poetsko veče makedonskog pjesnika i akademika Rista Vasilevskog. O njegovom stvaralaštvu govoriće pjesnikinja i prevoditeljica Vera Horvat. Narednog dana, u nedjelju, 26. avgusta u 21 čas na programu Festivala književnosti „Ćirilicom“ je poetsko veče Ljubivoja Ršumovića.
Tribina pod nazivom „S.M.Ljubiša – Očuvanje narodnog duha i ćiriličnog pisma“ na kojoj će govoriti prof. dr Goran Radonjić i Želidrag Nikčević biće održana u ponedjeljak 27. avgusta. Svi programi Festivala književnosti „Ćirilicom“ realizovaće se na Trgu između crkava u Starom gradu sa početkom u 21 čas, a u slučaju kiše i vremenskih nepogoda, programi će se održavati u budvanskoj Modernoj galeriji u isto vrijeme.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.