Категорије
Култура

Hronika kjniževnog festivala „Ćirilicom” u Budvi

Četvrto veče književnog festivala „Ćirilicom”, koje je održano na sceni između crkava u Starom budvanskom gradu, ostaće upamćeno po nezaboravnom nastupu poznatog jugoslovenskog i srpskog pjesnika Ljubivoja Ršumovića.
Poznati poeta je govorio svoju poeziju na njemu svojstven način, cijelih devedeset minuta, a za to je nagrađivan salvama aplauza od strane mnogobrojne i oduševljene publike.
Posebno zanimljiv dijalog Ršumović je ostvario sa najmlađima, koji su mu postavljali interesantna pitanja i sa njim, spontano, zajedno govorili njegove nezaboravne dječije stihove.
I ovom prilikom Ršumović je dokazao magičnu moć dobre poezije, koju će dugo pamtiti publika na ovoj više nego zanimljivoj poetskoj večeri. Poznati pjesnik se nakon završenog nastupa, još dugo zadržao u fotografisanju i spontanom razgovoru sa posjetiocina, pogotovo sa onim najmlađima.
Ljubivoje Ršumović je pored Duška Radovića jedan od najznačajnijih dječijih pjesnika na ovim prostorima. Objavio je više od osamdeset knjiga, a njegove pjesme pjevale su i govorile mnoge generacije. Poznati je radio i televizijski autor, a njegova emisija „Fazoni i fore”, doživjela je 142 izvođenja.
Tokom rada na televiziji, napisao je, vodio i režirao, šest stotina emisija, a osim dječijih emisija, snimao je i dokumentarne serije. Predsjednik je Kulturno-prosvetne zajednice Srbije, a Upravni odbor Udruženja književnika Srbije, predložio ga je za dopisnog člana Srpske akademije nauka i umetnosti, a opšta je ocjena, da je Ljubivoje Ršumović, jedan od najznačajnijih i najnagrađivanijih pjesnika 20. i 21. vijeka, saopšteno je iz budvanskog ART PRESS-a.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.