Категорије
Друштво

Besplatna članarina u Gradskoj biblioteci

Povodom Međunarodnog dana pismenosti, koji se u svijetu obilježava 8. septembra, JU Gradska biblioteka i čitaonica, zarad popularizacije knjige i čitanja omogućava Novljanima besplatno učlanjenje. Upis će se obavljati u petak, 7. septembra od 8 do 14 i od 17 do 20 časova, kao i u subotu, 8. septembra u terminu od 8 do 12 časova.
Međunarodni dan pismenosti UNESCO je proglasio 17. novembra 1965. godine, a praznik je prvi put obilježen 1966. Cilj je istaći važnost pismenosti za pojedince, zajednice i društva.
Svake godine na ovaj dan UNESCO podsjeća međunarodnu zajednicu na status pismenosti i obrazovanje odraslih na globalnom nivou. Proslave se održavaju širom svijeta, a uključuju specifične teme, u skladu s ciljevima “Obrazovanja za sve” i drugih UN-ovih programa, kao što je UN-ova decenija pismenosti.
Prema posljednjim podacima, oko 775 miliona odraslih ima problem s nedostatkom minimalne pismenosti, svaka peta odrasla osoba još uvijek je nepismena, a dvije trećine od tog broja čine žene.
U svijetu čak 60,7 miliona djece ne pohađa školu, a još mnogo njih pohađa je neredovno ili prekine školovanje.
Prema UNESCO-ovom “Izvještaju o globalnom monitoringu obrazovanja za sve”, Južna i Jugozapadna Azija imaju najnižu stopu pismenosti za odrasle (58,6%), a prate ih subsaharska Afrika (59,7%) i arapske države (62,7%). Države s najnižom stopom pismenosti u svijetu jesu Burkina Faso (12,8%), Niger (14,4%) i Mali (19%). Ovaj izvještaj pokazuje jasnu povezanost između nepismenosti i izuzetno siromašnih država, te između nepismenosti i predrasuda o ženama.
Izvor: Radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.