Категорије
Култура

Počela prva međunarodna konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca

Međunarodna konferencija o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnoih ronilaca pod nazivom „Međunarodno stručno savjetovanje o zaštiti podvodnih arheoloških lokaliteta i edukaciji profesionalnih ronilaca 2018” počela je juče u hotelu „Splendid” u prisustvu brojnih inostranih i domaćih stručnjaka i zvanica. Prvu konferenciju posvećenu ovoj temi kod nas otvorio je ministar kulture Aleksandar Bogdanović, koji je poručio da ovaj skup ima višestruki značaj za zaštitu podvodnih arheoloških lokaliteta, nove rezultate podvodnih istraživanja u crnogorskom podmorju, pomorsku trgovinu kroz istoriju, te osposobljavanje profesionalnih ronilaca.
Direktor Regionalnog ronilačkog centra za podvodno razminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog (RCUD) mr Veselin Mijajilović je istakao da se u Crnoj Gori moraju na savremen način primjenjivati najnovije mjere zaštite brodskih tovara i drugih arheoloških ostataka na dnu mora, koji su pronađeni i za koje su ustanovili da su potonuli u periodu od IV vijeka prije nove ere pa do XV vijeka nove ere.
– Cilj ove konferencije je da na putu Crne Gore u Evropsku uniju damo doprinos u pronalaženju najboljih rješenja za efikasnu borbu protiv kriminala umjetninama i za efikasnu zaštitu i valorizaciju podvodnih kulturnih dobara, koja predstavljaju, između ostalog, istoriju Crne Gore sa kojom se ponosimo u društvu evropskih naroda – zaključio je Mijajilović.
Predsjednik Internacionalne akademije podvodne tehnike i nauke iz Rima profesor Sebastiano Tusa, koji je ujedno ministar kulture regije Sicilija delegiran za more, naglasio je da je Crna Gora uvela u svoje akte ronjenje kao aktivnost u zaštiti podmorja i da će Akademija dati svu svoju podršku. On je naglasio da će Italija, koja posvećuje veliku pažnju podmorju i njegovoj zaštiti, pružiti Crnoj Gori podršku u zaštiti svog podvodnog arheološkog blaga.
Na otvaranju su govorili i generalni sekretar Vlade Crne Gore Nataša Pešić, kao i član Borda direktora RCUD-a Vladan Radonjić.
Konferenciju organizuju Regionalni ronilački centar za podvodno razminiranje i obuku ronilaca iz Herceg Novog u saradnji sa Internacionalnom akademijom podvodne tehnike i nauke iz Rima, a pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture Crne Gore.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.