Категорије
Култура

Otvoreno 43. izdanje festivala „Mojkovačka filmska jesen”

U Mojkovcu je svečano otvoreno 43. izdanje festivala „Mojkovačka filmska jesen”, u organizaciji JU Centar za kulturu „Nenad Rakočević”. Na otvaranju su govorili ministar kulture Aleksandar Bogdanović, predsjednik Opštine Mojkovac Ranko Mišnić i glumac Vojin Ćetković. Festival je otvorio domaći film „Lijenština” reditelja Alekse Saše Radunovića.
Ministar Bogdanović je istakao da „Mojkovačka filmska jesen” pripada grupi najprepoznatljivijih umjetničkih manifestacija, čiji su programi strukturirani kao svojevrsni rezime kretanja u domaćoj i regionalnoj kinematografiji, čime se u njihovim najnovijim ostvarenjima detektuju aktuelni tematski krugovi.
– Bitno je da i ovogodišnja selekcija prati takav festivalski koncept, a on je ovoga puta fokusiran na ono što teorija određuje kao nisku mimezu, to jest – na teme i motive koji pripadaju zoni intimnog okruženja malog čovjeka, prije svega na neuralgije koje se pojavljuju u porodičnim okruženjima jedne prilično devastirane stvarnosti. Ovaj tematski pomak jeste ono što korespondira i sa aktuelnim dešavanjima u svjetskom filmu, pomalo zamorenom od velikih naracija, blokbastera, epske fantastike i kompjuterski integrisanih spektakala. Zato bismo mogli reći da nas ovogodišnji filmovi vraćaju čovjeku, čime se, i to bismo mogli reći, filmu vraća duša – kazao je ministar.
Predsjednik Opštine Mojkovac, Rajko Mišnić govoreći o značaju festivala saopštio je da danas filmovi predstavljaju veoma važnu umjetničku formu, moćan medij, izvor popularne zabave i edukacije. Oni su, takođe, značajan odraz kulture i vremenskog razdoblja u kojem su nastali. Tako, ne rijetko, svoje znanje u dobrom dijelu nekad crpimo upravo iz filmova, kroz saznanja i percepciju – jer kad stojimo ispred veličanstvenog bijelog platna, ustvari prisustvujemo rješavanju najvećih životnih zagonetki, rekao je Mišnić.
– Ovaj vid stvaralaštva zahtijeva strast, čiji proizvod predstavlja svojevrstan hir ili vapaj svog tvorca. Film kao univerzalan medij predstavlja odraz slobode mišljenja pretočen u životnu akciju – sa važnom porukom i poukom o životu – zaključio je Mišnić.
Festival je zvanično proglasio otvorenim glumac Vojin Ćetković, koji je istakao posebno zadovoljstvo što je u prilici da pozdravi publiku u Mojkovcu, na Festivalu čija dugogodišnja tradicija svjedoči o njegovom značaju, ne samo za Crnu Goru već i region.
Danas će na programu biti animirani film za djecu, a u večernjem terminu film „Žaba”, reditelja Elmira Jukića.
Tokom festivala biće prikazana sljedeća ostvarenja: „Zlogonje” reditelja Raška Miljkovića, „Mojkovački odisej“ reditelja dr Mirka Jakovljević, „Meso” reditelja Saše Hajdukovića, „Comic Sans” reditelja Nevia Marasovića.
U sklopu ovogodišnjeg programa biće održana promocija knjige akademskog slikara Naoda Zorića. Zavjesu na 43. Mojkovačku filmsku jesen spustiće „Granice kiše”, reditelja Nikole Mijovića i Vlastimira Sudara.
Festival se završava u subotu kada će biti uručene ovogodišnje nagrade.

Izvor; Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.