Категорије
Друштво

Lalošević; Javni servis mora biti nezavisan i neutralan

Šef Medijskog centra SNP CG,Vasilije Lalošević učestvuje na okruglom stolu „Javni medijski servis u Crnoj Gori – finansiranje, upravljanje i regulacija“,koji se održava u Podgorici.

U diskusiji ovim povodom, Lalošević je govorio o položaju, značaju i ulozi Javnog servisa RTCG u politički podijeljenoj Crnoj Gori.

“Pitanje odnosa između parlamenta i televizije je vrlo često na dnevnom redu, ne samo kod nas nego i u drugim zemljama u tranziciji. Od uvođenja pluralizma sve turbulencije u društvu su se prelamale preko RTCG, i političke krize u Crnoj Gori nastajale su zbog neobezbjeđivanja, npr.direktnih prenosa skupštinskih zasijedanja, što je dovodilo i do bojkota parlamenta.

Ova diskusija treba da inicira da se pojave stručni i konstruktivni predlozi da se riješi pitanje obezbjeđenja transparentnosti rada parlamenta.

Javnom servisu ide 0,3 posto od ukupnog BDP Crne Gore, što je godišnje oko 12 i po miliona eura. Postavlja se pitanje, da li je to dovoljno i što nama kao građanima Javni servis nudi?

U poslednje vrijeme pojavljuju se zagovornici vraćanja rtv-pretplate, ali oni moraju prije nego predlože takav model odgovoriti na pitanje, kakva je tačno pravna priroda naplate naknade? Šta se dobija od toga? To pitanje nije nipošto samo akademske prirode.
Javni servis mora biti nezavisan, neutralan, prepoznat kao pravi servis građana, koji će biti poštovan i koji će građani tretirati kao svoj”, zaključio je Lalošević, dodajući da bi u protivnom građani zaključili da se samo favorizuje aktuelna vlast, a ne svi segmenti društva.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.