Категорије
Култура

Sajam knjiga u Podgorici je mjesto odbrane slobodne misli u formi pisane riječi

U Podgorici je otvoren četvrti Internacionalni sajam knjiga, na kojem će se predstaviti 60 izlagača i više od 100 autora.

„Početak i razvoj ovakvih i sličnih manifestacija nije moguće razumjeti bez poznavanja društveno-istorijskog kulturnog i političkog konteksta trenutka u kome nastaju. S tim u vezi, želim posebno staći doprinos Sajma prezentaciji savremenog crnogorskog stvaralaštva, pritom imajući u vidu značaj funkcije jezika u procesu konstituisanja nacionalnog identiteta. Posebno me raduje što je u velikoj mjeri ovogodišnji sajam usmjeren na književnost za djecu i omladinu. Osim što mjereno umjetničkom vrijednošću i snagom poetskog i proznog izraza, ta vrsta književnog stvaralaštva ni po čemu ne zaostaje za drugim literarnim žanrovima, naša je društvena obaveza da vodeći računa kako o etičkom principu, tako i o estetskoj potrebi, afirmišemo značaj umjetnosti namijenjene upravo ovom uzrastu“, saopštio je gradonačelnik Podgorice Ivan Vuković na otvaranju.

„Kako je cilj Sajma afirmacija crnogorskog izdavačkog sektora i prezentacija savremenih inostranih stvaralaca crnogorskoj publici, želim da ova manifestacija postane zaštitni znak kulture Grada, kao mjesto susreta različitosti i mjesto odbrane slobodne misli u formi pisane riječi“, zaključio je Vuković, proglasivši Sajam otvorenim.

Izvor: FOSMedia.me

 

 

 

 

 

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.