Категорије
Култура

Simpozijum o Andriću: Nobelovac zadojen Njegošem

„Andrićeva sunčana strana“, naziv je trodnevnog simpozijuma koji je  u Institutu Igalo okupio učesnike iz 15 država. Odvija se u okviru projekta – Andrić u evropskom kontekstu, koji je započet 2007. godine na Institutu „Kalrl Franc“ u Gracu.

Profesor Branko Tošović, koji je pokretač projekta, kazao je da je Herceg Novi izabran zbog teme simpozijuma, jer je ovaj grad upravo blagom klimom i jedinstvenom svjetlošću privukao nobelovca.

Tema simpozijuma odabrana je zbog Andrićevog nedovršenog romana „Na sunčanoj strani“, a Herceg Novi je bio logičan izbor, kaže prof Tošović.

– Nimalo slučajno izabrali smo Herceg Novi, budući da je Andrić ovdje živio 4 godine, da je napravio kuću i boravio do 1968. godine, sve dok njegova supruga Milica nije izenada umrla, baš u toj kući. Zbog tih velikh emocija, nikad se više nije vratio u Herceg Novi – navodi on.

Trodnevni skup podijeljen je u tri tematska bloka. Prijavljeno čak 90 tema, koje će izlagati 58 autora iz 36 gradova.

– Prvi je nedovršeni roman “Na sunčanoj strani”, drugi je svjetlost, kao motiv u Andrićevom stvaralaštvu i treći je odnos Andrića prema Crnoj Gori, odnosno književnosti i piscima Crne Gore – objašnjava prof. Tošović.

Andrić se u Herceg Novom družio sa piscima, ali je pratio i cjelokupnu književnost u Crnoj Gori

– Često je odlazio u šetnje sa Mihajlom Lalićem. Kažu da su više ćutali nego što su razgovarali. Imao je jednu prepisku sa Miodragom Bulatovićem, koji mu se stalno javljao, gdje god bi se našao, ali Andrić je bio zadojen jednom ličnošću, a to je Njegoš – tvrdi Tošović.

Veliki broj učesnika koji su se rado odazvali pozivu govori da se interes za Andrićevo djelo ne smanjuje, te da veliki broj mladih istaživača proučava Andrića. Sljedeći simpozijum biće održan u Moskvi.

Opština Herceg Novi ušla je u projekat revitalizacije kuće Iva Andrića, vođena idejom da ona bude mjesto sjećanja dostojno velikog pisca i dobije međunarodni kulturni, obrazovni i turistički značaj, istakao je menadžer opštine Dragan Šimrak.

Najavio je da će kuća biti u potpunosti revitalizovana do kraja 2020. godine, uz, kako je kazao, puno poštovanje istorijata, autentičnog ambijenta i Andrićevog djela, kroz prekogranični projekat pod nazivom “Co Co Tour”.

Izvor: Radiojadran.com

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.