Категорије
Актуелно

Vladimir Joković je za „Dan” saopštio da je sa Demosom formiran poslanički klub i poručio: Sve izbore organizovati istog dana

Dobro bi bilo da opozicija prije početka rada Radne grupe ima jedinstven stav o promjeni izbornog zakonodavstva kako bi se sačinila neka vrsta platforme koju bi zajedno elaborirali, saopštio je u intervjuu za „Dan” predsjednik Socijalističke narodne partije (SNP) Vladimir Joković.
– Ono na šta ćemo posebno ukazivati je stav da svi izbori budu u jednom danu, da se prečiste birački spiskovi, da se upodobi zakon o prebivalištu, da se ne dešava da o našoj sudbini odlučuju oni koji Crnu Goru vide samo na dan izbora – kazao je Joković.
• Hoće li biti formiran klub sa Miodragom Lekićem, i jesu li poslanici SNP-a saglasni da to bude urađeno?
– Tačno je. SNP Crne Gore i Demos formirali su u petak poslanički klub, uputivši pritom zahtjev skupštinskom rukovodstvu za njegovu verifikaciju. Na čelu ovog kluba biće Danijela Pavićević, poslanik SNP-a. Klub će se zvati SNP-Demos. Osim Pavićević, klub će činiti još i Srđan Milić i Miodrag Lekić.
Podsjetiću vas da su ove dvije stranke, kao posebni subjekti nastupali na parlamentarnim izborima 2016.godine, pod nazivom koalicija Ključ.
• Da li ste sa poslanicima SNP-a razgovarali o odlukama u vezi sa izbornom reformom?
– Na sastanku u petak, osim mene i gospodina Lekića, bila je i gospođa Pavićević.
• Šta je za SNP ključna tačka u okviru izborne reforme, da bi napravili konkretan korak naprijed ka stvaranju uslova za fer izbore?
– Ono što treba najprije kazati je to da SNP i opozicija žele demokratsku, prosperitetnu, pravnu i ekonomski naprednu Crnu Goru. Mi hoćemo državu jakih institucija, a ne pojedinaca, očišćenu od korupcije, kriminala i nepotizma. Do takve Crne Gore se dolazi pobjedom na parlamentarnim izborima. A da bi oni bili fer, mora postojati takvo izborno zakonodavstvo na koje niko neće imati zamjerki.
Dobro bi bilo da opozicija prije početka rada Radne grupe ima jedinstven stav o promjeni izbornog zakonodavstva kako bi se sačinila neka vrsta platforme koju bi zajedno elaborirali.
Ono na šta ćemo mi posebno ukazivati je stav da svi izbori budu u jednom danu, da se prečiste birački spiskovi, da se upodobi zakon o prebivalištu, da se ne dešava da o našoj sudbini odlučuju oni koji Crnu Goru vide samo na dan izbora. Osim toga, moraju se jasno definisati medijska pravila, kako se ne bi dešavale medijske harange na opoziciju od medija naklonjenih vlasti.
Mora se preispitati tzv. zloupotreba državnih resursa u političke svrhe, što je jedan od specijaliteta aktuelne vlasti, a na šta uopšte – ili nedovoljno – ne reaguje Agencija za sprečavanje korupcije (ASK).
• Kakva je finansijska situacija u SNP-u?
– Dugovanja, čiji je iznos bio priličan, nastala su minulih godina. Na Glavnom odboru stranke izrazio sam zabrinutost, ali i odlučnost da stranačke finansije dovedemo u red i preporučili smo tada mjere za finansijsku konsolidaciju. Preporučili smo štednju na svim nivoima, i te mjere su već urodile plodom. Ponašali smo se domaćinski.
Vraćeno je preko 100.000 eura, neki dugovi su reprogramirani i vrlo brzo ćemo pričati o potpunoj finansijskoj konsolidaciji u našoj partiji.
M.VEŠOVIĆ

Odbraniti Njegoša i prave vrijednosti

• Kako vidite zahtjeve od dijela bošnjačkih organizacija da djela Njegoša i Danila Kiša budu isključena iz obrazovnog programa u Crnoj Gori?
– Za nas u SNP-u Njegoš je najveća istorijska ličnost Crne Gore. SNP baštini prave vrijednosti Njegoševe Crne Gore, one koju su stvarali naši preci, a ovakve zahtjeve smatra udarom na te vrijednosti. Odricanjem od Njegoša odrekli bi se naših slavnih predaka, ali i same Crne Gore.
Onaj ko traži da se odreknemo Njegoša, traži da se odreknemo dijela sebe, jer istorija i porijeklo su osnovna srž kako pojedinca tako i društva u cjelini, pa bi negiranje istih bilo i negiranje nas samih. Stoga smatram da je ovaj zahtjev klasičan vid zloupotrebe i književnosti i istorije. Jer tražiti uklanjanje svjetskih, univerzalnih književnih dijela može biti samo plod neznanja, ili zle namjere prema Crnoj Gori i njenim građanima.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.