Категорије
Култура

Dobitnik priznanja Budvanskog festivala reditelj tragedije „Krvave svadbe”: Nagrada „Grad teatar” za Igora Vuka Torbicu

Igor Vuk Torbica ima ozbiljan (do posvećenosti) i odgovoran (do perfekcionizma) odnos prema tekstu, koji, potom, logično a neosjetno vodi ka autentičnom „novom čitanju”

Pozorišni reditelj Igor Vuk Torbica dobitnik je nagrade „Grad teatar” za doprinos pozorišnom stvaralaštvu, odlučio je jednoglasno žiri u sastavu: književnik akademik Dževad Karahasan, teatrolog prof. dr Jelena Lužina i dramaturg Željko Hubač. Ovo priznanje, kako stoji u saopštenju, festivala Grad teatar pripalo je Torbici za 2017. i 2018. godinu „za promišljeno, temeljno i nekonvencionalno čitanje i uprizorenje Lorkinih `Krvavih svadbi`”.
Ova predstava koja je premijerno izvedena 9. avgusta u Budvi realizovana je u produkciji festivala Grad teatar, a uz koprodukcijsku saradnju Srpskog narodnog pozorišta Novi Sad.
U obrazloženju žirija između ostalog se navodi da su „Krvave svadbe” potvrdile temeljne odrednice na kojima Igor Vuk Torbica gradi i razvija vlastitu poetiku, odnosno lični rediteljski rukopis koji ga, godinama već, afirmiše kao jednog od najintrigantnijih i najistrajnijih pozorišnih stvaralaca u regionu.
Karahasan, Lužina i Hubač ističu da Igor Vuk Torbica ima ozbiljan (do posvećenosti) i odgovoran (do perfekcionizma) odnos prema tekstu, koji, potom, logično a neosjetno vodi ka autentičnom „novom čitanju” i nedvosmislenim a „jasnim” aktuelizacijama takozvanih značenja promišljen, čist, u formalnom smislu minimalistički koncept scenskog prostora, u kojem već spominjana značenja potvrđuju svoju opravdanost.
– Sarađujući s Igorom Vukom Torbicom, „Grad teatar” je na djelu potvrdio vlastitu programsku odrednicu o vlastitoj otvorenosti svih vrsta, naročito otvorenosti za ono što se kod Čehova, starinski, zove „nove forme”. Dodjeljujući nagradu na način obrazložen u ovoj odluci, žiri ne nagrađuje samo reditelja koju je bespogovorno zavrijedio, već i podržava hrabri, rezolutni i bespogovorni koncept otvorenosti za koji se opredijelio Grad teatar – naveli su članovi žirija Dževad Karahasan, Jelena Lužina i Željko Hubač.
Igor Vuk Torbica je rođen u Drvaru u Bosni i Hercegovini, a djetinjstvo je proveo u Rovinju, u Puli, gdje je završio Srednju školu za primijenjenu umjetnost i dizajn. Režiju je Igor Vuk Torbica diplomirao 2013. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu u klasi profesorke Alise Stojanović.
Nagrada „Grad teatar” Igoru Vuku Torbici biće uručena na Svečanoj sjednici povodom proslave Dana opštine Budva, 22. novembra.
S.Ć.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.