Категорије
Култура

Muzička škola „DARA ČOKORILO” obilježila vrijedan jubilej: Sedam decenija plodnog rada

NIKŠIĆ – Škola za osnovno i srednje muzičko obrazovanje „Dara Čokorilo” od 1948. godine, kada je osnovana, pa do danas obrazovala je čak 16.000 učenika, a mnogi su sa uspjehom nastavili dalje muzičko obrazovanje i postali renomirani muzičari, kazala je direktor te ustanove Vjera Vuković na jučerašnjoj svečanoj akademiji povodom sedam decenija kontinuiranog rada. Školu je, uz saglasnost Ministarstva prosvjete, osnovao Gradski narodni odbor, a sa teorijskom nastavom otpočela je 15. novembra 1948. godine, dok je praktična uključena februara naredne godine. Prve godine, rekla je Vuković, upisana su 44 učenika na dva odsjeka, klavir i violina. Broj đaka se konstantno uvećavao, a ustanova od školske 2010/2011. godine počinje sa realizacijom obrazovnih programa srednjeg umjetničkog obrazovanja.
-Danas muzičku školu pohađa 620 učenika koji stiču osnovno i srednje muzičko obrazovanje na odsjecima klavir, gitara, harmonika, gudačkom (violina i violončelo), duvačkom (truba i klarinet), odsjeku udaraljki i solo pjevanju. Muzička edukacija se odvija kroz oblike solističkog i grupnog muziciranja, počev od kamernog orkestra, orkestra harmonika, gudačkog orkestra i horskog pjevanja – navela je Vuković i naglasila da je jubilej prilika da se pomenu imena brojnih koji su doprinijeli razvoju i uspjesima koje je škola ostvarila. Na njenom čelu u proteklim decenijama bili su Tomo Vukadinović, Eleonora Mijušković, Nikola Gregović, Milka Bakoč, Biserka Danilović, Slobodan Čanović, a Vukovićeva je tu od 1999. godine. Ustanova je dobitnik Ordena zasluga za narod sa srebrnom zvijezdom i nagrade „18.septembar”. U poslednjih šest godina učenici su sa svojnim mentorima osvojili 21 laureat, 261 prvu nagradu, 229 drugih i 118 trećih nagrada na domaćoj i međunarodnoj sceni. Od toga, na državnim takmičenjima osvojena su četiri laureata, 85 zlatnih lira, 87 srebrnih i 47 bronzanih. Prošle školske godine osvojili su ukupno 83 nagrade, od čega dva laureata, 36 prvih, 24 druge, 14 trećih i četiri pohvale.
– Rad i rezultate prepoznali su Opština Nikšić, Vlada i resorno ministarstvo, koji nam pružaju podršku, a škola je od 2011. godine preseljena u novi, reprezentativni objekat za čiju gradnju je Nikola Koprivica usmjerio značajnu finansijsku donaciju. Civilizacija kojoj pripadamo utemeljena je na dostignućima naučnika i umjetnika. Da bi ovaj svijet opstao i napredovao potrebni su nam stvaraoci. Zato je neophodna puna podrška obrazovanju darovite i talentovane djece. Muzika ne postoji zbog nas, već mi postojimo zbog nje. Ona daje smisao prošlosti i budućnosti – zaključila je Vukovićeva.
Sedam decenija postojanja i rada, istakla je na svečanosti potpredsjednica Opštine Sonja Nikčević, potvrda je uspješnog trajanja.
-Muzička škola sa svim svojim ostvarenim rezultatima, kroz sedamdesetogodišnje trajanje, postala je mjesto okupljanja, razvoja ljepote umjetnosti i nadarenih uspješnih muzičkih stvaralaca. Mnogi od učenika ove škole poznati su i priznati širom svijeta, sviraju i pjevaju u svjetskim koncertnim dvoranama i predavači su na svjetskim konzervatorijumima – naglasila je Nikčević.
U okviru svečane akademije bogat muzički program izveli su đaci svih odsjeka osnovne i srednje muzičke škole sa svojim nastavnicima.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.