Категорије
Друштво

Đurović: Ukidanje naknada majkama je dokaz da je država pala na ispitu odnosa prema ženama

Javnost Crne Gore imala je priliku danas da prati zasijedanje Ženskog parlamenta, u čijem radu je učestvovala i potpredsjednica Socijalističke narodne partije Crne Gore i potpredsjednica SO Herceg Novi mr Danijela Đurović.
Predsjedavajuća zasijedanja je tek pri kraju dozvolila gdji Đurović da se obrati javnosti i „odobrila“ joj minut. Ne želeći da sumnjamo u to da se radi o slučajnosti a ne o namjeri, prenosimo vam u cjelosti obraćanje potpredsjednice SNP Danijela Đurović.

“ Dok obilježavamo 9. zasijedanje Ženskog parlamenta i Međunarodni dana borbe protiv nasilja nad ženama, ne možemo da ne primjetimo da u teškim političkim i ekonomskim vremenima položaj žene postaje još teži. U društvu koje je kao naše, opterećeno stereotipima, izrazito patrijahalnim sredinama, ne samo da je teško biti žena, već je često i pogibeljno. Procenti fizičkog nasilja nad ženama se ne smanjuju već se u periodu ekonomske nestabnosti i povećavaju. Za 6 mjeseci ove godine registrovano je 120 krivičnih djela nasilja u porodici, a iz prakse znamo da najveći broj takvih djela ne bude ni prijavljen.
Iako u Crnoj Gori imamo zakone koji bi trebali da štite prava žena, na žalost činjenica je da su žene u Crnoj Gori marginalizovane, da je više od polovine njih nezaposleno, da značajno sporije napreduju u karijeri ali i da su žrtve porodičnog i partnerskog nasilja.
Većina poslodavaca je svjesna da je žene lakše eksploatisati pa ih zapošljavaju prije nego muškarce na poslovima koji su slabije plaćeni. Radna mjesta žena su najčešće u uslužnom sektoru. Veliki je broj primjera da one zaposlene u trgovinama su nesigurne, primorane su da rade prekovremeno, da za prekovremeni rad nisu plaćene, rade bez slobodnih dana, bez prava na godišnji odmor, vrlo često i bez osiguranja, a neke su primorane čak i da potpišu blanko otkaze. Planiranje porodice je postalo opterećenje, jer su žene često primorane da potpišu anekse ugovora unaprijed kojim u slučaju trudnoće odmah ostaju bez posla. Na ovaj način žene su primorane da biraju između porodice i posla.
Dobro je što imamo zakone kojima se štite prava žena, ali je neophodno da se sve to primjenjuje u praksi. Institucije sistema su zakazale! Sve dok aktivnijom ulogom institucija i oštim kažnjavanjem svakog oblika diskriminacije nad ženama, ne budemo stvorili društvo nulte tolerancije prema nasilnicima, ne možemo reći da institucije rade adekvatno svoj posao. Sve dok su nasilnici prećutno zaštićeni u našem društvu i dok je mobing nad ženama stvar tabua, ne možemo kao društvo ići naprijed.
Prema izvještaju o radu sudova za prekršaje u prvih 6 mjeseci ove godine bilo je 1117 predmeta iz ove oblasti, od čega je samo 85 krivičnih djela sankcionisano zatvorskom kaznom.
Na žalost, da smo kao država pali na ispitu odnosa prema ženama, najbolji pokazatelj je ukidanje naknada majkama sa troje i više djece. U društvu u kojem vlada stereotip da je ženama-majkama mjesto u kući uz djecu i domaćinstvo, oduzeli smo im onu malu materijalnu satisfakciju za ogroman rad i žrtvu, i dodatno ih ponizili. Puni smo kao društvo priče o poštovanju žena, a u praksi ukidamo im zakonom zagarantovana prava. Kao država, obrukali smo se o majke koje zaštitu svojih prava sada traže na ulici jer su ih institucije sistema iznevjerile.

Za Socijalistiku narodnu partiju, čija sam potpredsjednica, partiju koja je i bila predlagač zakona kojim su omogućene naknade za majke sa troje i više djece, partije na čiji predlog je usvojena zakonska norma da je minimalna neophodna zastupljenost žena na izbornim listama 30%, te da u parlamentima ženu posle prestanka mandata može zamjeniti samo žena, ovakvo stanje je neprihvatljivo. Umjesto da napredujemo kao društvo, praksa pokazuje suprotno. Smatram da je žena stub i oslonac svakog zdravog društva i da uloga žene mora biti aktivnija i priznatija, a partija kojoj pripadam će to sprovoditi“, zaključila je Đurović.

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.