Категорије
Спорт

Barselona u „Morači“: Kari vratio stari “šmek“, Bomba pokrenula promjene

Sve je spremno za novi košarkaški praznik u Podgorici: Sjutra veče u “Morači“, u 11. kolu Evrolige, ekipi Budućnost VOLI-ja gostuje još jedan evropski velikan, španska Barselona!

Jedan španski Kup i jedan Superkup – to su trofeji koje je Barsa unijela u svoju riznicu u posljednje četiri godine! Zaista premalo za ekipu sa takvim renomeom i ambicijama. Čak je velika vjerovatnoća da bi osvojen trofej bio samo jedan, da uprava katalonskog u februaru tekuće godine nije reagovala i na svoju klupu umjesto Sita Alonsa nakon 14 godina ponovo angažovala provjerenog trenera Svetislava Pešića.

Pešić se vratio na mjesto uspjeha, gde je u periodu od 2002. do 2004. godine uzeo dvije šampionske krune, Kup kralja, ali i prvi trofej Evrolige u istoriji, i odmah je preporodio posrnulog giganta. Kari je bio začin koji je bio neophodan da Barselonina čorba ponovo dobije stari “šmek“. Iskusni stručnjak je samo 10-ak dana po preuzimanju ekipe koja se već tada praktično pozdravila sa plej-ofom Evrolige, predvodio svoj tim do finala “Copa del Rey“, a potom u meču za titulu su “el clasiku“ savladao najljućeg rivala, madridski Real.

Ovog ljeta Kari Pešić se sa upravom Barse dogovorio da nastavi započeti posao i, za sada, ga radi na najlbolji mogući način.

ADIOS LA BOMBA

Dvostruki osvajač Evrolige, te 2003. godine sa Bodirogom, Fućkom, Jasikevičijusom, i 2010. proteklog ljeta se pozdravio sa svojom legendom – čuvenim šuterom Huan Karlos Navarom, koji je odlučio da “okači patike o klin“. Jedini igrač koji je učestvovao u osvajanju obje Barsine titule prvaka Evrope okončao je 21-godišnju karijeru, tokom koje je branio samo boje “blaugrane“ (izuzev jednogodišnje epizode u NBA ligašu Memfisu).

Kraj ere La Bombe bila je prva u seriji promjena u rosteru Barselone. Nakon propalih projekata Tajriz Rajs – Fil Presi, organizacija igre prepuštena je Kevinu Pangosu, pleju prošlogodišnjeg evroligaškog “hita“ Žalgirisa. Iz Zenita je stigao sjajni šuter Kajl Kjurik, momak koji je pobijedio tumor na mozgu, iz Panatinaikosa izvanredni atleta Kris Singlton, u Evroligu se vratio bivši ‘3-and-D’ (trojke i odbrana) specijalista Zvezde, Jaka Blažič, a sastav je pojačao i Ukrajinac Artem Pustovij, jedno od najprijatnijih iznenađenja prošlogodišnjeg Eurobasketa.

Iz Katalonije su, osim penzionisanog Navara, otišli Mark Garsia, pomenuti Presi, Vezenkov, Kuruks, Sanders, Koponen i Moerman, kao i bek Budućnosti Edvin Džekson, koji će sjutra imati poseban motiv protiv svog bivšeg kluba.

PRVI U ŠPANIJI, PLEJ-OF ZONA U EVROLIGI

Barselone ove sezone djeluje mnogo čvršće i kompaktnije. Pešićev tim se nakon deset kola u ACB ligi nalazi na prvom mjestu sa skorom 9/1. U posljednjoj rundi “blaugrana“ je na svom parketu razbila evropskog šampiona, Real Madrid, rezultatom 86:69.

Petorka koja počinje meč je obično Pangos – Kjurik – Klaver – Singlton – Tomić, a sa klupe su svi uključeni u rotaciju i svi daju značajn doprinos: Serafan, RIbas, Hanga, Blažič, Pustovij, Ertel, Oriola. Snažan i čvrst tim. U Evroligi Barsa dijeli peto mjesto sa Olimpijakosom i Armani Milanom, sa učinkom od 6 pobjeda i 4 poraza, a treba imati u vidu da je u prvih 10 mečeva elitnog takmičenja evropske košarke španski tim 6 puta igrao u gostima (po 3 pobjede i poraza).

Barsa nije napadački tim: sa 785 postignutih poena je 4. otpozadi, ispred tri posljednjeplasirane ekipe na tabeli (Makabi, Budućnost i Darušafaka), ali se zato ističe u defanzivi, u kojoj je primila svega 780 pogodaka, po čemu je 3. u Evroligi (iza Fenerbahčea i Olimpijakosa).

Samo dva igrača Barselone postižu dvocifren broj poena u prosjeku: Tomić 12,6 i Kjurik 12,3, a blizu su i Ertel sa 9,7 i Singlton sa 9,5, dok su ostali “debelo“ ispod. Nemaju, dakle, zvijezdu u ekipi, kao što Himki ima Šveda ili Olimpijakos Spanulisa, ali igraju odličnu timsku košarku, u kojoj u svakoj utakmici iskoči neki drugi igrač, što protivnicima otežava pripremu meča.

Ipak, ukoliko Budućnost probije Barsinu defanzivu i zablista u šutu kao protiv Baskonije i CSKA, Pešićeva ekipa ne djeluje kao tim koji bi to mogao da isprati na drugoj strani terena.

Kada su Džikićevi puleni uspjeli da “skinu skalp“ velikom CSKA – mogu i Barseloni. Atmosfera u “Morači“ će sjutra u 19 časova ponovo biti užarena, dlanovi i grla navijača spremni za podršku. Naprijed “plavi“, do treće pobjede!

Izvor: FOSMedia.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.