Категорије
Актуелно

PREDSJEDNIK SNP-A VLADIMIR JOKOVIĆ POZVAO OPOZICIONE STRANKE NA DIJALOG: Vrijeme je da se udružimo

Za početak je opoziciji potrebna minimalna sloga jer ovako usitnjeni ne možemo naprijed. Imamo veliku odgovornost i prema Crnoj Gori i prema našim vjernim – predugo napaćenim – biračima, kazao je za „Dan” predsjednik Socijalističke narodne partije Crne Gore Vladimir Joković.
Komentarišući hapšenje opozicionog poslanika Nebojše Medojevića bez skidanja poslaničkog imuniteta i najavljeno hapšenje Medojevićevog kolege Milana Kneževića, te moguće odgovore opozicije s tim u vezi, Joković je poručio da opoziciji treba nova strategija.
– U svakom slobodoumnom građaninu Crne Gore koji poštuje Ustav i zakone i drži do časti i pravde, a nije idolopoklonik ili jako indoktriniran, ovaj događaj je izazvao veliku mučninu. Tužno je da oni kojima je povjereno sprovođenje zakona traže rupe u zakonu i tumače pojedine odredbe po svojoj želji ili želji nadređenih – kazao je Joković.
Po njegovom sudu, još tužnije je kako se pojedinci utrkuju da aminuju ovu po svemu neustavnu odluku, a kad se donese drugačije rešenje, ćute i ne pada im na pamet da se javno pokaju.
– O griži savjesti da i ne govorimo. Čudno je da vladajuća struktura, pošto ima većinu u parlamentu, nije izglasala skidanje imuniteta i da ovo bude zakonito. Očigledno da je za to postojao neki razlog, vjerovatno nesloga ili bahatost, u stilu „možemo kako nam se hoće”. U ovom slučaju, svi smo gubitnici, a najviše Crna Gora i njena evropska perspektiva i ona je za najmanje jedan korak bliže Balkanu nego Evropi – rekao je lider SNP-a.
Kako je ocijenio, na gubitku su i opozicija i vlast.
– Mi u opoziciji nijesmo imali snage da se svi skupimo i glasnije i složnije nego ikad – a imali smo veliki razlog – iskažemo najenergičniji protest, a vlast je i nama i međunarodnoj zajednici pokazala da ne poštuje ni ona ustavna rješenja koja je sama donijela, te da sudovi i tužioci rade za interese pojedinaca, pa im je bitnije da hapse opozicione poslanike koji neće da svjedoče nego dokazane kriminalce. Ako su ovim htjeli ućutkati slobodu misli i govora, dobili su kontraefekat – istakao je Joković.
Kako je ocijenio, ovim smo se vratili na početak jer neko ne želi naprijed, a u Evropi smo dobili veliki minus.
– Nikom ovo nije dobra donijelo. Nadam se da se to više nikada neće ponoviti – niti od ove vlasti niti od opozicije kad bude vlast – naglasio je naš sagovornik.
On je ocijenio da je dosadašnje djelovanje opozicije bilo opterećeno međusobnim nesuglasicama i da nije dalo željeni rezultat.
– Zato treba da tražimo nove puteve i moramo imati novu strategiju. Za početak je potrebna minimalna sloga jer ovako usitnjeni ne možemo naprijed. Imamo veliku odgovornost i prema Crnoj Gori i prema našim vjernim – predugo napaćenim – biračima. Ko ovo ne shvata nije dostojan rukovodeće uloge u opoziciji – kazao je Joković.
On smatra da možemo uraditi sve kao i svi ostali u regionu ako postavimo prave ciljeve i bez ikakvih kalkulacija krenemo naprijed.
– Ako to ne učinimo, DPS će nam određivati mjeru. A onda će za promjene biti potrebno neko novo vrijeme i neki novi ljudi. Naravno, to će biti prekasno za sve – zaključio je Joković.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.