Категорије
Друштво

MITROPOLIT CRNOGORSKO-PRIMORSKI AMFILOHIJE PORUČIO: Bezumno je da se vladari miješaju u crkvena pitanja

Bezumno je da se u sekularnoj državi bilo koji vladar miješa u crkvena pitanja, poručio je mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije. Služeći svetu službu u Crkvi Svetog Nikole u Bandićima, vladika je podsjetio na riječi apostola Pavla da u Crkvi nema ni Grka ni Jevrejina, ni roba ni slobodnjaka, ni muškoga ni ženskoga.
– Nema ni Kineza ni Japanca, ni Rusa ni Amerikanca, ni Srbina ni Crnogorca – samo je Isus Hristos i oni koji su sabrani oko Njega. To je Crkva Hristova. Takva je ona bila kroz vjekove i takva će ona ostati do kraja svijeta i vijeka. Mnogo je značajno da to znamo u ovo naše vrijeme, kada su se ljudi otuđili od Crkve. Mnogi su se otuđili od Crkve, a htjeli bi da upravljaju Crkvom – naglasio je mitropolit crnogorsko-primorski.
Prema njegovim riječima, takvi često ni u Boga ne vjeruju, bez obzira na kojem su mjestu.
– Ali misle da sad oni imaju pravo da raspolažu Crkvom i njenim životom. A to nije moguće. To je potpuno bezumno. Naročito ovdje kod nas u Crnoj Gori, gdje je u vrijeme bratoubilaštva ubijen mitropolit crnogorsko-primorski sa preko stotinu najboljih sveštenika Mitropolije. I stvorena je država ovakva kakva je danas. Ona bi trebala da poštuje Crkvu. To je pravo Crkve – naglasio je on.
Mitropolit Amfilohije je rekao da se boji da je nepoštovanje Crkve pokazatelj povampirenja bratoubilačkog duha u Crnoj Gori.
– Ni za koga to nije dobro, pogotovo kada se radi o Crkvi koja je zaista stvorila ovu državu – upozorio je on.
Vlastoljublje je, kako je rekao, najopakija bolest u svim zajednicama. Ono je u Rimokatoličkoj crkvi bilo dogma kroz vjekove, a u Pravoslavnoj iskušenje.
– Tako je do naših dana. To se i danas vidi i po ponašanju carigradskog patrijarha u odnosu na Ukrajinu. Njegovo vlastljublje dovelo je do velike nevolje u Ukrajini, do podjela koje su katastrofalne za budućnost ne samo Ukrajine i svih slovenskih naroda, nego u isto vrijeme i sveukupnog pravoslavlja – izjavio je mitropolit Amfilohije.
Nakon pričešća vjernika, oko hrama je prošla litija, a poslije čitanja Jevanđelja mitropolit Amfilohije sa sveštenstvom blagosiljao je slavski kolač i služio pomen za upokojene osnivače, ktitore i priložnike hrama Svetog Nikole. Na kraju je vladika čestitao slavu hrama i Djetinjce djeci.
– Kroz Hrista, koji je najljepše dijete, mi poštujemo i svu djecu svijeta. Neka je srećna slava, djeco, na mnogaja i blagaja ljeta – kazao je mitropolit crnogorsko-primorski.

Izvor: Dan.co.me

Подијели са пријатељима!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.